Archieven

Dit bericht is 1195 keer gelezen

gerdahuijzer 2SCHOONHOVEN – Tot eind april is in de bibliotheek aan de Spoorstraat de eerste expositie te zien van de SWOS Fotoclub. Deze hobbyfotoclub is ruim twee jaar geleden opgericht door Remco Wesselius en Linda van der Galiën. “We zijn goedbedoelde amateurs en hebben een passie voor kijken en fotograferen. Dit dragen wij over aan de leden.”  De club telt inmiddels 28 leden.
Allereerst neemt Remco (56) een misvatting weg: “De Stichting Welzijn en Ondersteuning Schoonhoven (SWOS) is niet alleen gericht op ouderen, maar op alle inwoners, ongeacht de leeftijd.” Op de tweewekelijkse bijeenkomsten wordt de leden geleerd om te ‘kijken’. “Het maakt niet uit met wat voor camera je werkt, het gaat in eerste instantie om te leren kijken. Wij willen plezier met elkaar hebben en praten over datgene wat je raakt en ziet. En door op de juiste manier te kijken maak je op het juiste moment de gewenste foto”, aldus de begeleider van de fotoclub in gesprek met RTV Krimpenerwaard.
ruudcorbert 2
Thema
Per maand wordt een thema bepaald waar de leden invulling in moeten geven. Door te werken met abstracte thema’s, zoals lijnen, rondingen of ken je buurt, worden de leden uitgedaagd om erover na te denken, zich in te leven en op een andere manier er naar te kijken. “Daardoor ontstaan mooie nieuwe inzichten en foto’s.” Eén van de leden wordt expliciet genoemd door Remco: Dini Dolaard. “Zij is het oudste lid (84) en fotografeert alles wat ze tegenkomt. Schitterend is bijvoorbeeld haar foto van de afbraak woningen in de ‘s-Heerenbergstraat.” Deze foto is ook te zien tijdens de expositie.
Oproep
Als fotograaf moet je dus goed kunnen kijken en zien. Remco Wesselius kampt echter met een beperkt gezichtsvermogen die minder is dan twintig procent. Dit weerhoudt hem niet om door te gaan met zijn hobby. Om zich verder te ontwikkelen volgt hij op dit moment een opleiding aan de fotovakschool in Amsterdam. “Mijn docent op school vroeg of het mogelijk is om foto’s te maken zodat anderen zien wat jij ziet. Die vraag was voor mij erg heftig. Ondanks mijn beperking heb ik een vol vertrouwen in wat ik doe en uiteraard in mijn camera.” Onlangs heeft Remco via facebook een oproep gedaan. Hij wil graag mensen vastleggen die slechtziend of blind zijn.  Inmiddels zijn op de oproep veel reacties binnen gekomen. “De aankomende weken ben ik al volgepland met afspraken”, aldus Wesselius. “Ik wil me graag verdiepen in mensen zoals ik zelf ben.”
De expositie van de SWOS Fotoclub is tot en met 30 april te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek in Schoonhoven. Meer over de fotoclub, expositie en de oproep van Remco Wesselius is komende zaterdag te beluisteren tussen 12.00 en 14.00 uur op de radio bij RTV Krimpenerwaard.
Linda van der Galien Mooiste foto 1 juni 2017 2
 
 

Dit bericht is 1195 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief