Archieven

Dit bericht is 2493 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Het is ongelooflijk dat haar tekentalent niet al op jonge leeftijd is ontdekt. Pas enkele jaren geleden is Jessica Scheel (26) begonnen met tekenen en schilderen. Daarnaast is deze talentvolle dame bezig met het schrijven van een boek. Bijzondere van dit alles: nagenoeg alles heeft ze zichzelf aangeleerd.

Wie haar persoonlijk kent weet dat Jessica moeite heeft met sociale omstandigheden. Het kost haar veel energie door autistische klachten. Het geven van een interview is erg spannend voor haar. Dat zij nu haar talent deelt is een persoonlijke overwinning. Ze is zich bewust van haar beperking, heeft het geaccepteerd maar gaat niet bij de pakken neerzitten. Dat siert haar en is een voorbeeld voor anderen.

Vaardigheid
Haar gezellige huiskamer is tevens atelier. Overal in haar bovenwoning hangen de gemaakte werken netjes ingelijst in alle soorten en maten. Te zien is ook een sprekend lijkend portret van nieuwslezeres Annechien Steenhuizen. Deze heeft ze gemaakt voor het televisieprogramma ‘Op zoek naar Rembrandt’.  Een paar jaar geleden heeft Jessica een cursus gevolgd bij een kunstenares. Deze had haar al snel door: “ik hoef jou niets meer te leren”. Een mooier compliment kon ze niet krijgen.

Blijkbaar zit de vaardigheid in de familie; de stadsschilder Bram Herens is haar oom. Beiden hebben het tekentalent in de lijn meegekregen. Herens blinkt uit in aquarel en Scheel in pastelkrijt, olieverf en houtskool. Om juist aquarel te leren volgt ze lessen bij ome Bram. “Bij aquarel werk je van licht naar donker, dan moet je andersom denken”, legt ze uit. “Ben ik niet tevreden, dan corrigeer ik het. Bij aquarel is dit veel lastiger.”

Oude meesters
Inmiddels zijn de afgelopen twee jaar bijna twintig schilderijen gemaakt. Meest daarvan zijn gerealiseerd met pastelkrijt.  Het begint met het maken van een foto van een dier of object. De pelikaan waarmee ze nu bezig is, heeft ze zelf gefotografeerd in diergaarde Blijdorp. Met oog voor detail wordt met vinger of doezelaar (tekeninstrument) de ondergrond gemaakt. Zo ontstaan mooie kleur- en schaduweffecten. Daar overheen komt het precieze werk waar ze zo bedreven in is.

Haar versie van ‘Het Melkmeisje’ is zo nauwgezet en bijna niet van het echte schilderij van Vermeer te onderscheiden. In de 17e eeuw had Scheel zeker plaats gekregen in de ateliers van de oude meesters.

Boek schrijven
Sinds kort zijn de schilderijen op de eigen facebookpagina ‘J. Scheel Kunstwerken‘ te zien.  Zo maakt ze telkens een volgende stap om de buitenwereld deelgenoot te maken van haar talent. Daarnaast kunnen we nog meer van haar verwachten. Hoe leuk is het dat ze ook bezig is met het schrijven van een boek.  De titel ‘Penibel Nevel’ dekt de lading voor een ‘volwassen fantasy trilogie’.  Illustraties voor het boek maakt de schrijfster uiteraard zelf. Naar verwachting is het boek binnen enkele maanden klaar.

De stap om een uitgever te vinden die het wil uitbrengen, die stap moet ze nog maken.  Niets overhaast voor deze jongedame die, langzaam maar zeker, haar gegeven talent naar buiten brengt.

Dit bericht is 2493 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief