Dit bericht is 1141 keer gelezen
REGIO – 1 september 2012 is vanuit de dagbehandeling in toenmalig verpleeghuis De Riethoek in Gouda een officiële start gemaakt met TANDEM. TANDEM staat voor Transmurale Attentie naast Dementie. Hoe de oprichting in zijn werk ging en wat TANDEM doet voor mensen met dementie vertellen Petra Dekker, Petra Vane en Annemarie Eijkelboom.
Al voor de oprichting van TANDEM kwam er een innovatiebudget beschikbaar verteld Petra Dekker, manager en mede-oprichter van TANDEM. “Met dit budget hebben we vanuit de dagbehandeling van De Riethoek in samenwerking met Specialist Ouderengeneeskunde Danielle Pelzer een plan gemaakt om mensen met cognitieve problemen thuis te bezoek en te onderzoeken hoe we deze mensen thuis konden ondersteunen.” Petra Vane was toentertijd eerst verantwoordelijk verzorgende op de dagbehandeling en vult aan: in die tijd waren er veel crisisopnames, mensen die in korte tijd met spoed worden opgenomen(red.) , wij waren benieuwd of er een manier was waarmee we er voor konden zorgen dat mensen niet hoefden te worden opgenomen als “crisis” maar als een opname noodzakelijk was we dit in goede banen konden leiden.”
Mobiel Psychogeriatrisch team
Het Mobiel Psychogeriatrisch team, de voorloper van TANDEM, was geboren. Petra Vane ging samen met haar collega Ellen Nederhof heel de regio Midden Holland door om mensen met cognitieve (geheugen) problemen thuis te bezoeken. “We reden zo in een week heel wat kilometers, van Boskoop naar Lekkerkerk en van Bodegraven naar Schoonhoven. We hadden een excel bestandje waarin we bijhielden bij wie we waren geweest, wat we gedaan hadden en wat de afspraken waren. De afgelopen jaren is dat één van de dingen die gelukkig veranderd” is verteld Vane.
Huisartsen
De mensen die bezocht worden hebben altijd een verwijzing van de huisarts nodig. Om die reden moest er ook overleg worden gevoerd met de huisartsen om in contact te komen met mensen die cognitieve problemen hebben. De eerste gesprekken met huisartsen verliepen niet altijd even soepel en er moest best het een en ander aan PR gedaan worden voordat ze ons wisten te vinden. Gelukkig is dat nu anders en weten vrijwel alle huisartsen in de regio ons te vinden.
Project TANDEM
Het Mobiel Psychogeriatrisch Team was een succes. Vanuit dit team kwamen we in contact met het Transmuraal Netwerk Midden Holland. Zij hadden een subsidie gehad om Casemanagement Dementie in Midden Holland te ontwikkelen. In eerste instantie zou deze taak bij de Praktijkondersteuner van de huisarts komen te liggen. De zorgverzekeraars besloten dat ze dat project niet wilden voortzetten i.v.m. veranderde inzichten. Ze wilden een team van Casemanagers, HBO opgeleide medewerkers in een onafhankelijk team niet gebonden aan een huisarts of zorginstelling.
In het voorjaar van 2012 werd Petra Dekker projectleider van het project Casemanagement Dementie Midden Holland in nieuwe vorm. Hier was, naast Zorgpartners Midden Holland ook Vierstroom Zorg Thuis bij betrokken. Per 1 september 2012 ging TANDEM van start met Ellen Nederhof, Petra Vane en Ron van Es. Ze kregen een kantoortje in een zolderkamertje van het voormalig Jozef Ziekenhuis.
TANDEM anno 2022
De behoefte van een team casemanagers was snel duidelijk, de aanvragen stroomden binnen en sinds 2012 is TANDEM elk jaar gegroeid in zowel medewerkers als cliënten. Inmiddels bestaat TANDEM uit een team van 23 medewerkers. Er zijn 19 Casemanagers, 1 medewerker die een deel van de administratie en wachtlijst verzorgd en 3 managers (van elke deelnemende organisatie 1). Deelnemende organisaties aan TANDEM zijn De Zellingen, Vierstroom Zorgthuis en Zorgpartners Midden Holland.
De casemanagers zijn verdeeld in 4 teams. Team 1 verzorgd het gebied Gouda, Reeuwijk, Driebruggen en Waarder. Team 2 Boskoop, Waddinxveen, Bodegraven en Nieuwerburg. Team 3 Krimpenerwaard en Team 4 Zuidplas. Het team in de Krimpenerwaard bestaat op dit moment uit 6 casemanagers: Daniëlle Koster, Ella Vervoort, Greetje Willemse, Ilse de Gelder, Jeanoule Recio en Anouk van Bommel.
Er zijn in de Krimpenerwaard +- 200 mensen die gebruik maken van TANDEM. De regio Krimpenerwaard was tot vorig jaar snelst groeiend gebied qua cliënten. Mogelijke oorzaken hiervan zijn dat er veel oudere mensen wonen, het feit dat huisartsen TANDEM beter weter te vinden en/of het feit dat er meer mensen de diagnose dementie krijgen. Door veranderende wetgeving moeten mensen de diagnose dementie hebben voordat een opname mogelijk is dus ook dan wordt vaak TANDEM ingeschakeld om te ondersteunen bij het krijgen van een diagnose bij de cognitieve problemen die er zijn en de verdere begeleiding in het proces.
De Casemanager
Een Casemanager is een medewerker die de opleiding HBO-Verpleegkunde of HBO Social-Werk heeft doorlopen en daarna nog een Post-HBO opleiding Casemanagement Dementie heeft gedaan. Bij veel medewerkers van TANDEM is deze opleiding nog aangevuld met een specialisatie zoals bijvoorbeeld Casemanagement Dementie op Jonge Leeftijd.
De rol van een Casemanager is anders dan die van een verzorgende of verpleegkundige in een verpleeghuis. Naast mensen begeleiden geef je ook psycho-educatie aan het systeem (de omgeving zoals partner, kinderen, buren, vrienden etc. red.) Een ander groot verschil is dat de casemanagers moeten inschatten en ook de verantwoordelijkheid hebben of er veiligheidsrisico’s zijn in de thuissituatie en daarop acteren door bijvoorbeeld de huisarts in te schakelen. Een Casemanager heeft meer regie en autonomie dan bijvoorbeeld de verpleegkundige.
Het werk van de Casemanager
Een dag begint gewoonlijk met het doorlezen en beantwoorden van mails verteld Annemarie Eijkelboom. “Vervolgens staan er vaak een aantal huisbezoeken gepland bij cliënten. Meestal zijn dit er maximaal 4 op een dag. Daarnaast is regelmatig overleg met het team casemanagers of met de huisarts en/of de praktijkondersteuner van de huisarts. In een huisbezoek ondersteunen we de client en zijn systeem (netwerk red.) bij alles waar zij in hun dagelijks leven tegenaan lopen. Dit kan gaan van het niet kunnen aantrekken van een steunkous, waarvoor thuiszorg wordt ingeschakeld, tot het regelen van een, al dan niet gedwongen, opname in een verpleeghuis.” Een mooi voorbeeld geeft Petra Vane “Een man van wie zijn vrouw de diagnose dementie had gekregen gaf aan uitgeput te zijn door de zorg voor zijn vrouw. In overleg met de casemanager heeft hij toen een mail opgesteld aan buren in het appartementencomplex, goede vrienden en familieleden. In deze mail heeft hij uitgelegd hoe de situatie rondom zijn vrouw was en stelde hij de vraag of er iemand was die 1x in de 3 weken een keer met zijn vrouw iets wilde gaan doen zodat hij iets voor zichzelf kon doen. Binnen korte tijd had dit echtpaar een netwerk om zich heen gebouwd en ging er elke week iemand iets met zijn vrouw doen zodat meneer de mogelijkheid had om even niet te zorgen.”
Samenwerking
We zijn blij dat er in de Gemeente Krimpenerwaard al veel laagdrempelig contact is tussen de gemeente, huisartsen, wijkverpleegkundigen, welzijnsstichtingen en de casemanagers verteld Petra Dekker. “Door deze overleggen kunnen we met elkaar werken naar een dementievriendelijke maatschappij. Andere gemeenten kunnen er op sommige punten echt nog iets van leren van hoe het in de Krimpenerwaard gaat.”
Het is mooi dat we deze zorg voor mensen met cognitieve problemen vanuit meerdere zorginstellingen (De Zellingen, Vierstroom Zorgthuis en Zorgpartners Midden Holland) gezamenlijk als TANDEM vorm weten te geven.
Nieuwe cliënten komen met TANDEM in contact via hun huisarts. Deze maakt een verwijzing voor casemanagement dementie en het streven is dat er dan binnen 6 weken door een van de casemanagers een afspraak voor een kennismaking wordt gemaakt.
Wilt u meer weten over TANDEM of over casemangement dementie? Neem dan een kijkje op de website www.tandemmh.nl of vraag het uw huisarts.
Dit bericht is 1141 keer gelezen
Recente reacties