Archieven

Dit bericht is 3382 keer gelezen

BERGAMBACHT – Even een rondje rond de dorpskerk om brandstof te tanken zit er vanaf 29 maart niet meer in. Het Autofood tankstation van Nico Botter aan de Kerksingel sluit op 27 maart definitief de benzinepompen en de deur van de shop. Einde van een tijdperk dat 130 jaar en vijf generaties Botter omvat.

“Het heeft ons veel slapeloze nachten gekost en het doet heel veel pijn”, erkent Nico, “maar het kan gewoon niet anders.” Tegen de concurrentie van het enige andere benzinestation aan de rand van het dorp was niet meer op te boksen. “Sinds zij het hanteren van de adviesprijs hebben losgelaten en hoge kortingen geven, kon ik hen op een gegeven moment niet meer bijbenen. Ik moest mijn verkoopprijs soms tot onder de inkoopprijs laten zakken om een vergelijkbare prijs per liter te kunnen rekenen. Dat houdt niemand lang vol.”

Corona
Daar kwam vorig jaar de coronacrisis nog bij die zorgde voor een substantiële daling van de omzet. Veel vaste klanten werken al bijna een jaar thuis en veel minder mensen pakken de auto om een uitstapje te maken.

Turf
Nico besloot een naderend faillissement niet af te wachten en er een punt achter te zetten. Heel zuur, want de Botters hebben er sinds 1890 een belegde boterham aan verdiend. Het begon allemaal toen turfschipper Botter uit Hoogeveen een lading turf kwam afleveren in Bergambacht en de dochter van de turfhandelaar zo aardig vond dat hij haar ten huwelijk vroeg. Hij nam de zaak van zijn schoonvader over. Gedurende de generaties die volgden verdween de turf uit het assortiment en kwamen er kolen en andere brandstoffen voor terug. Na de oorlog werd eerste benzinetank in de grond gegraven en in de jaren zeventig kwamen daar de eerste elektrische pompen bovenop. In de negentiger jaren ging de kolenschuur tegen de vlakte en werd het huidige tankstation gebouwd.

Oliehandel
Ondertussen was de familie Botter ook actief in de oliehandel en olietransport. Een activiteit waar Nico Botter mee door blijft gaan. Hij beschikt over twee tankwagens en gaat daarmee onder meer bedrijven in de agrarische sector van dieselolie voorzien. Hij hoopt en verwacht dat zijn schoorsteen daardoor toch kan blijven roken.

Wat er met de opstallen aan de Kerksingel gaat gebeuren is nog niet duidelijk. “Eerst de sluiting maar eens afronden en verwerken en dan zien we verder.” De handelswaren waarmee de shop gevuld was, waaronder autoaccessoires, wasmiddelen, snoepgoed en rookwaren worden uitverkocht, waar mogelijk tegen aantrekkelijke prijzen. Vaste klanten die een Autofood spaarkaart hebben kunnen deze nog tot en met 27 maart inleveren, ook als nog niet alle zegeltjes geplakt zijn. Waar de postbussen en het pakketpunt van Post.nl heen gaan is nog niet duidelijk.

“Het contact met mijn klanten en medewerkers zal ik nog het meeste missen”< besluit Nico zijn verhaal.

Dit bericht is 3382 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief