Archieven

Dit bericht is 661 keer gelezen

theater4GOUDA/KRIMPENERWAARD – In Stolwijkersluis, dat kleine stukje Gouda in de Krimpenerwaard, is sinds kort De Theaterbakkerheij gevestigd. In november werd het nieuwste Goudse theater geopend met onder meer medewerking van de van oorsprong Goudse actrice Jennifer Hoffman, die op dit moment te zien is in de populaire tv-serie De Luizenmoeder.
Ter gelegenheid van de opening werd de eigen productie ‘Breekbaar’ meermalen opgevoerd. Een verhaal over een tehuis dat geleid wordt door vrijwilligers, gespeeld door amateurs die door middel van audities aan het gezelschap waren toegevoegd. De reeks werd meteen een succes.
De Stichting Theaterbakkerheij timmert al enkele jaren aan de weg met bijzondere theaterproducties, waarin voornamelijk amateurs de rollen vervullen. De musicals Titanic en Troje die in de afgelopen jaren op de planken van de Goudse Schouwburg en Concordia in Haastrecht werden gebracht trokken rond de tienduizend enthousiaste bezoekers. Het repeteren voor die voorstellingen gebeurde in sporthallen en andere locaties. Een grote wens was al geruime tijd een eigen ruimte waarin kon worden gerepeteerd en voorstellingen konden worden gegeven.
theater1
Die kwam er toen zakelijk leider Ruud Bakker besloot de meubelmakerij van interieurarchitect Gilles de Jong aan de Gouderaksedijk te kopen. Ruud zag de mogelijkheden; een prachtige ruimte die tot theater kon worden omgebouwd, op een prachtige locatie met in de directe omgeving voldoende parkeergelegenheid. In enkele maanden tijd vond de verbouwing plaats met als resultaat een theaterzaal, waarin 150 zitplaatsen werden gerealiseerd. “Die uitschuifbare tribune hebben we gevonden op Facebook en zelf helemaal opgeknapt”, wijst Ruud. Elders op de begane grond werd een knusse foyer ingericht en op de bovenverdieping een vergaderzaal en een kleedruimte voor de artiesten.
theater3
Sinds het seizoen voor de Theaterbakkerheij in november begon is het publiek een gevarieerd programma geboden en dat gaat tot de zomervakanties ieder weekeinde door. Daarin een aantal eigen theaterproducties onder leiding van regisseur/producent John de Heij, optredens van diverse bands, zangkoren en andere culturele gezelschappen. “We werken veel met thema’s”, aldus Ruud. Als voorbeeld noemt hij Grensgeval, waarin zes verschillende monologen worden gespeeld. Zes complete mini voorstellingen die op een bijzondere wijze aan elkaar worden verbonden. De personages zijn totaal verschillend maar hebben één overeenkomst, ze balanceren op ‘de grens’. Of de Muziekbakkerheij waarin tien talentvolle singer-songwriters en muzikanten met elkaar aan de slag om een muzikale voorstelling te componeren. Alle tien totaal verschillend. Daarnaast avonden die liefhebbers niet mogen missen zoals het afscheidsconcert van coverband De Koffers op 30 maart of de Green Heart Blues Night op 12 april.
Ondertussen werkt de Theaterbakkereij alweer aan een grootschalige voorstelling die in 2020 op de planken wordt gebracht onder de titel De nieuwe wereld. Ongeveer 25 daarvoor geselecteerde artiesten werken er nu al aan. Verder wordt er gedacht aan workshops waarin jong en oud kan kennismaken met de veelzijdige kanten van theater en muziek.
theater2
Naast Ruud Bakker en John de Heij speelt Inge Bos een belangrijke rol in de organisatie. “Zij is onze grote regelaar”, aldus Ruud. Bij iedere voorstelling is zij de vrouw achter de schermen die zorgt dat alles op rolletjes loopt. Een hele klus, zeker als je bedenkt dat het merendeel van de medewerkers in De Theaterbakkerheij uit vrijwilligers bestaat. “Inge stuurt ze feilloos aan.” Niet alleen tijdens de voorstellingen die De Theaterbakkerheij zelf organiseert, maar ook tijdens evenementen waarbij derden de accommodatie huren. “Als we zelf niets in de agenda hebben is ons theater te huur voor feesten en partijen, bedrijfspresentaties, voorstellingen door verenigingen uit de regio en andere activiteiten. Wij bieden de ruimte aan en verzorgen zonodig de technische en facilitaire zaken.”
Kijk voor alle informatie over De Theaterbakkerheij, het programma, de huurmogelijkheden op www.theaterbakkerheij.nl. Ook creatieve mensen die een actieve rol willen spelen op of rond het podium kunnen zich daar nader oriënteren.

Dit bericht is 661 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief