Archieven

Dit bericht is 1145 keer gelezen

KRIMPENERWAARD/KRIMPEN A/D LEK – Theo Ham heeft afscheid genomen als directeur-bestuurder van Stichting Jeugdtheaterhuis. Kroon op het afscheidsfeest was zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ruim dertig jaar geleden werd het Jeugdtheaterhuis door de inwoner van Krimpen aan de Lek opgericht.

Het Jeugdtheaterhuis startte in 1991 in Gouda en breidde zich door de jaren heen uit door heel Zuid-Holland. Theo Ham: “De eerste tien jaar hebben we als jonge honden de boel opgebouwd. Daarna heeft het JTH meer dan tien jaar geglorieerd en veel talenten voortgebracht. Daarin waren we landelijk een voorloper. De afgelopen jaren heeft het JTH een overlevingsstrategie ontwikkeld om de bezuinigingen in de cultuursector het hoofd te bieden en zijn we ons vooral aan het bezinnen op de toekomst.”

Ham werd afgelopen jaar 65; een mooie leeftijd om van zijn pensioen te gaan genieten. “Een jong iemand met elan en power kan het Jeugdtheaterhuis naar een volgende fase bewegen.”

Tijdens het afscheidsfeest dinsdag in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel werd Hamverrast met de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Pieter Paans van Krimpenerwaard verklaart de onderscheiding: “Een groot aantal mensen is dankzij zijn visie en doorzettingsvermogen opgegroeid tot autonome denkers en authentieke burgers. Hiermee heeft hij een wezenlijke bijdrage geleverd aan een betere wereld.”

Daphne Bergman, voorzitter van de raad van toezicht: “We gaan Theo enorm missen. Als docent, regisseur en directeur heeft hij met zijn unieke artistieke en didactische visie een jeugdtheaterschool van uitzonderlijke kwaliteit gecreëerd. Theo heeft talloze kinderen en jongeren begeleid bij hun creatieve en persoonlijke ontwikkeling: hen leren via theater zichzelf te zijn. Heel waardevol voor de rest van hun leven, en voor velen zelfs voor hun professionele leven in de kunst.”

“Hanna van Vliet (actrice en oud-leerling van het JTH) verwoordde het zo mooi”, aldus Ham. “‘Het Jeugdtheaterhuis was voor mij een plek waar ik mezelf kon zijn en zelfvertrouwen kreeg.’ Een fraaier compliment kan ik me niet voorstellen. Ik dank iedereen met wie ik zo fijn heb kunnen samenwerken. Provincie, gemeenten, collega-instellingen, kunstenaars, docenten, collega’s, leden van de raad van toezicht en al die duizenden kinderen en jongeren. Het was allemachtig prachtig.”

Die laatste uitdrukking komt uit de voorstelling Tommie Station van het RO Theater, waar Ham als regieassistent en kinderregisseur zijn eerste schreden zette in het professionele veld.

De raad van toezicht heeft Sara Vesseur benoemd als nieuwe directeur-bestuurder van het JTH. Zij treedt half april in dienst

Dit bericht is 1145 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief