Archieven

Dit bericht is 1410 keer gelezen

LEKKERKERK – Sinds 2003 was Albert de Haaij voorzitter van Oranjevereniging ‘Oranje Nassau’ in Lekkerkerk. Vorig jaar besloot hij na bijna twintig jaar een stapje terug te doen. Niet dat hij de vereniging de rug heeft toegekeerd. Integendeel, Albert is nog altijd voorzitter van de commissie kinderspelen en lid van het dagelijks bestuur.

Een rondgang langs andere leden van het bestuur leverde niet direct een enthousiaste opvolger op. Kennelijk durfde niemand het aan om in de voetsporen van de zittende voorzitter te treden. Dus werd een oproepje geplaatst en daar reageerde Lekkerkerker Theo Muskens op.

“Ik ben al enige tijd met pensioen en had wel zin in een nieuwe uitdaging”, vertelt hij. Op bestuurlijk gebied is Theo in Lekkerkerk geen onbekende. Hij was geruime tijd wethouder voor de VVD in de toenmalige gemeente Nederlek, destijds betrokken bij de lokale omroep Vrolek en jaren achtereen voorzitter van gymnastiekvereniging KDO. Aan die functies bewaart hij goede herinneringen. “In mijn tijd zijn het gemeentehuis van Nederlek en de turnhal van KDO tot stand gekomen.” In beide gevallen bleef de begroting binnen budget en dat was voor dergelijk grote projecten ook in die tijd al best bijzonder.

Met bouwprojecten zal Theo Muskens in zijn nieuwe functie niet direct te maken krijgen. De Oranjevereniging is in 1906 opgericht en stelt zich tot op de dag van vandaag ten doel bijzondere gebeurtenissen binnen het Koninklijk Huis en de Koninklijke familie feestelijk te vieren in Lekkerkerk.

Al decennia lang is de viering van Koninginnedag, nu Koningsdag, het hoogtepunt van het verenigingsjaar. Eens in de vijf jaar wordt bovendien een programma aangeboden ter gelegenheid van de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei en waren er in het verleden evenementen ter gelegenheid van de geboorte of het huwelijk van telgen van het Huis van Oranje.

Op 7 februari jongstleden nam Theo Muskens tijdens een ledenvergadering de voorzittershamer over van Albert De Haay en hij voelt zich als thuis gekomen in een fantastisch team. Er zijn binnen het bestuur commissies actief die de organisatie van verschillende programmaonderdelen voor hun rekening nemen en als voorzitter moet hij er vooral voor zorgen dat die op een prettige manier in elkaar overlopen. Daarnaast vertegenwoordigt de voorzitter de vereniging in de contacten met de gemeente, de horeca, andere overheidsinstellingen en Oranjeverenigingen elders in de regio.

Twee jaar lang hebben de gebruikelijke activiteiten op Koningsdag stilgelegen, maar het ziet er naar uit dat het dit jaar weer kan. Er wordt gewerkt aan de samenstelling van een traditioneel programma zoals echte Lekkerkerkers dat van vroeger kennen, gecombineerd met een paar nieuwe elementen die in coronatijd zijn bedacht. Denk bijvoorbeeld aan de versierde ramenwedstrijd.

“Mijn verjaardag kan ik gewoon vieren”, lacht Theo. “Ik ben op 30 april geboren, maar sinds koning Willem Alexander is aangetreden en zijn verjaardag op 27 april viert is de dertigste voor mij een hele gewone verjaardag. Dat was vroeger wel anders.”

Dit bericht is 1410 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief