Dit bericht is 2305 keer gelezen
SCHOONHOVEN – Om vluchtelingen uit Oekraïne thuis op te vangen is iets wat je moet kunnen, willen en vooral met behulp van elkaar. Fred en Marlene Lakerveld bieden onderdak aan een oma, haar dochter en kleindochter.
“In de voorjaarsvakantie dacht ik op een gegeven moment: zijn wij er klaar voor om vluchtelingen op te vangen?”, vroeg Fred zich af. “Vrij kort daarna kregen we een oproep via de kerkapp. Gevraagd werd wie plaats had voor opvang. Samen hebben we besloten om ons hier voor aan te melden. Geen enkele twijfel om het niet te doen.” Marlene vult aan: “de kinderen zijn de deur uit, we hebben de ruimte. Direct zijn we aan de slag gegaan om alles gereed te maken.”
Emotioneel
De aankomst van de vluchtelingen bleek een emotioneel moment. “Ontheemd, angstig, uitgeput en afwachten waar ze terecht zouden komen. Schokkend en heel ontroerend”, aldus Marlene die haar tranen op dat moment niet kon bedwingen. In huis zijn nu Valentina (62), haar dochter Luda (37) en kleindochter Zlata (7). Zij komen uit Charkov, een grote stad in het oosten van Oekraïne. “De mannen zijn in het land achtergebleven”, geeft ze aan. “Ze zijn nu ergens in het westen. Of hun huis nog intact is weten ze niet. Dagelijks hebben de vrouwen telefonisch contact. Soms lukt het niet en dat maakt ze dan erg terneergeslagen en stil.”
Tekst gaat verder onder de foto
Een warm welkom voor de vluchtelingen
Contact
Luda werkt bij de belastingdienst. Haar moeder Valentina is kapster en heeft inmiddels haar gastheer geknipt. Vol trots laat Fred, zo hij zelf zegt, zijn ‘Oekraïnekapsel’ zien. Zowel Fred als Marlene hebben een baan en zijn daarom vijf dagen per week de deur uit. Fred is werkzaam in het onderwijs, Marlene in de wijkverpleging. Aan de vrouwen is in alle vertrouwen de sleutel van de voordeur gegeven. Regelmatig koken ze en houden het huis picobello schoon. Organisaties als Krimpenerwaard Intercultureel, kerken en Welzijn Krimpenerwaard geven dagelijks gelegenheid tot contact en begeleiding. De kleine Zlata is inmiddels al enkele dagen naar school gegaan.
Verrijkend
Fred geeft mee dat je goed moet nadenken voordat je je als gastgezin aanmeldt. “Het is belangrijk dat je hulp van anderen ontvangt en dat je vooral je dagelijkse dingen blijft doen.” Aanvullend benadrukt Marlene dat het ‘zeer verrijkend’ is. Beiden zijn het erover eens dat hereniging van familie, vrienden en kennissen in eigen land het allerbeste is. Deze opvang is een tijdelijke oplossing.
Fred en Marlene Lakerveld vertelden hun verhaal zaterdagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur op de radio. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.
Dit bericht is 2305 keer gelezen
Recente reacties