Archieven

Dit bericht is 767 keer gelezen

IMG_0075SCHOONHOVEN – Eerste kerstdag werd in gebouw ‘De Ark’ voor de tiende maal ‘Komt allen tezamen’ gehouden. Voor iedereen die er behoefte aan heeft, is de mogelijkheid om samen met anderen Kerst te vieren. Een drukte van belang, met ditmaal ruim 150 deelnemers. In een ongedwongen sfeer wordt met elkaar gegeten en gedronken.

“Het voorziet zeker in een behoefte”, vertelt Jozina Hoek in gesprek met RTV Krimpenerwaard. Jozina is inmiddels vier jaar voorzitter. Ze trekt de kar samen met een team van ruim veertig vrijwilligers. Op de vraag of sommige mensen een bepaalde drempel hebben om zich hiervoor op te geven antwoordt Jozina bevestigend. “Er zijn altijd mensen die bijvoorbeeld kinderen hebben, maar toch met de Kerst alleen thuis zitten. Sommigen schamen zich dan om zich op te geven en dat hoeft juist helemaal niet.”

IMG_0087Op het moment dat wij langskwamen was net de koffieronde achter de rug. Er wordt druk gepraat, gelachen en veel medewerkers die heen en weer lopen. Magda van de Bogert is beheerster van gebouw ‘De Ark’ en staat met diverse medewerkers achter de bar. “We hebben veertig vrijwilligers rondlopen en ieder heeft zijn eigen taak. Achter de bar, bedienen en medewerkers aan een eigen tafel die praten met de gasten”, aldus Magda.

Er is ook een groot aantal vluchtelingen die met hun kinderen naar de Ark zijn gekomen om gezamenlijk het Kerstfeest te vieren. De kinderen van de vluchtelingen en medewerkers worden in een aparte ruimte bezig gehouden met onder andere knutselen. Voor alle deelnemers is een glazen potje versierd, waar een kaars in komt. Deze krijgt men na afloop mee naar huis. Uiteraard is er voor de kinderen patat, ijs en andere lekkere dingen.

Het eten wordt jaarlijks verzorgd door ‘Brasserie ‘De Veerpoort’. De totale kosten worden betaald door diverse sponsors en  bijdragen van de gezamenlijke kerken in Schoonhoven en Willige Langerak. “Er is voor iedereen wat wils met een heerlijk toetje tot besluit”, geeft Magda aan, die ondertussen het zweet van haar voorhoofd veegt. Het is hard werken want iedereen vraagt continue van alles aan haar.

Voordat het buffet werd geopend zijn we nog in gesprek geraakt met Zakai uit Eritrea. Hij is al acht jaar in Nederland en heeft een baan in de koeltechniek. Zakai heeft het in het begin in Nederland, vooral met de taal, erg moeilijk gehad. “Ik ben hier nu voor de derde keer aanwezig. Erg leuk, prachtig.” Van de opmerking dat zo dadelijk de tomatensoep komt, moet Zakai breeduit lachen: “Lekker, lekker.” Er is eten genoeg vandaag. “Wat over is krijgen de mensen in porties mee voor thuis. Ze rekenen er al op”, knipoogt Jozina.

Tijdens ‘Komt allen tezamen’ zijn opnamen gemaakt. Deze worden uitgezonden op Tweede Kerstdag tussen 9.00 en 10.00 uur op de radio bij RTV Krimpenerwaard.

IMG_0090

IMG_0083

 

Dit bericht is 767 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief