Archieven

Dit bericht is 2635 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Aan de Lekdijk West 85 bevindt zich de historische boomgaard De LekBongerd. Elize Rehorst (44) houdt samen met haar man Joost op hobbymatige manier deze boomgaard in ere. Wie denkt dat dergelijke oude bomen alleen zwakke, zure vruchten voortbrengen heeft het mis. Het fruit is van uitzonderlijke kwaliteit.

“Je vindt hier zogenaamde hoogstambomen, waarvan de oudsten van voor de oorlog zijn”, vertelt Elize in gesprek met RTV Krimpenerwaard. Wij zijn hier drie jaar geleden komen wonen. De historie van de boomgaard hebben we vernomen van de man, wiens ouders de bomen indertijd hebben geplant. Hij wist alles over de bomen te vertellen. Zo zijn er bomen die je beter niet kan weghalen omdat deze zorgen voor bestuiving van andere bomen.”

Omkappen
Het volgen van een middelbare tuinopleiding komt de beheerster van de Lekbongerd in de praktijk goed van pas. “De bomen staan hier op kleigrond, dat betekent dat ze heel langzaam groeien. Daardoor zijn ze steviger en minder ziektegevoelig. Ondanks de leeftijd van een aantal bomen zijn ze nog steeds vitaal. Belangrijk is dat er goed gesnoeid wordt. Productief zijn de bomen allang afgeschreven. Je ziet bijvoorbeeld spechtgaten en schimmel die aangeven dat de bomen tegen het einde lopen. Het omkappen van de oude bomen is echter nog niet aan de orde, juist omdat ze nog zo mooi zijn en een historische waarde hebben.”

Sap
De afgelopen weken zijn diverse zelfplukdagen geweest. Zaterdag 14 september is de laatste keer van dit seizoen. Elize wil hiermee de mensen kennis laten maken met de boomgaard en te laten genieten van de natuur. “Mensen komen voor de ontspanning en de rust. Er worden veel foto’s gemaakt omdat de rijen met bomen prachtig zijn. Ook bruidsparen weten ons te vinden”, glimlacht de appelvrouw. Het geplukte fruit gaat in bakken van 300 kilo. Deze gaan daarna naar de Schulp in Breukelen waar ze er sap van maken. Het sap is te koop bij de meeste kaasboerderijen in de Krimpenerwaard en uiteraard bij de Lekbongerd. “Een echt streekproduct.”

Hitte
Dit jaar is een topjaar wat betreft de hoeveelheid fruit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Fruitwaard in Jaarsveld, die juist een rampzalige lage oogst heeft. “Wij hebben gelukkig geen hagel en harde wind gehad zoals bij de Fruitwaard. Het is heel plaatselijk verraderlijk weer geweest.” Wel toont Elize een aantal appels die hitteplekken hebben gekregen tijdens de extreem warme dagen. “Dit was vooral op de zuidwest kant van de boomgaard. De zon heeft door de schil heen gebrand. Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Deze appels zijn daardoor rot en alleen geschikt als compost.”

Meer over deze bijzonder boomgaard komende zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur op het radiokanaal van RTV Krimpenerwaard.

De appels met de hitteplekken

 

Dit bericht is 2635 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief