Archieven

Dit bericht is 919 keer gelezen

carbid2AMMERSTOL – In Ammerstol wordt op Oudejaarsdag traditioneel met carbid geschoten. Op de plaatselijke ijsbaan komen liefhebbers samen voor een happening waarbij het draait om het doffe knallen van het carbidschieten.

Voor de het carbidschieten is vergunning verleend door de gemeente Krimpenerwaard. “We vragen al een aantal jaar vergunning aan”, vertelden Wilco Boom en Xander Deelen zaterdagochtend in de radio-uitzending van RTV Krimpenerwaard. “Voorheen deden we dat niet en kregen we een keer last met de politie vanwege geluidsoverlast. We moesten toen stoppen. Om dit niet nog een keer te laten gebeuren, vragen we sindsdien officieel om toestemming. Nu kunnen we gewoon onze gang gaan.”

Het carbidschieten mag op oudejaarsdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Als ‘kanonnen’ voor het knallen doen zelfgemaakte buizen dienst. Ballen worden gebruikt als ‘projectiel’. “De buizen hebben precies de maat van een voetbal. Wij schieten dus niet met melkbussen, zoals elders in het land gebruikelijk is. Het schieten met ballen is veiliger. Die komen wat zachter neer dan een deksel van een melkbus.”

Het schieten is niet zonder risico: de carbidliefhebbers dragen gehoorbescherming vanwege de heftige knallen. “Het kan blijvende schade opleveren. Als je heel de dag staat te schieten, hoor je anders aan het eind niets meer.”

Het carbidschieten in Ammerstol begint op oudejaarsdag rond het middaguur. “Weer even de techniek doorkrijgen, de juiste mengverhouding, maar rond half een komen de juiste knallen eruit. We hebben genoeg carbid om tot 17.00 uur door te gaan. Publiek is uiteraard welkom. De ijsbaankantine is open voor een versnapering. Het wordt weer gezellig, met elkaar lekker knallen.”

Bekijk hieronder de beelden van vorig jaar.

Dit bericht is 919 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief