Archieven

Dit bericht is 1840 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Heel druk was het niet tijdens de eerste rijdag van de stoomtreintjes. Het was zaterdag guur en er dreigden stevige buien waardoor de publieke belangstelling nog niet erg groot was. Maar daarom niet getreurd, er wachten dit seizoen nog veel mooie dagen en de modelbouwers konden hun tijd vandaag goed gebruiken om hun locomotieven en stoommachines in topconditie te brengen.

Zaterdag stond ook de periodieke keuring van stoomketels op het programma. Die worden onder druk gebracht en dan beoordeelt een keurmeester of ze aan de eisen voldoen. Altijd weer een spannend moment voor de modelbouwers, want vanwege de veiligheid mogen alleen goedkeurde locs de baan op.

Op het terrein in de Stormpolder nabij de steiger van de Waterbus beschikt de modelbouwvereniging over een aantal banen, die door de leden zelf zijn aangelegd en worden onderhouden. Er is een grondbaan, een verhoogde baan en er zijn meerdere tafelbanen. Stoomvoertuigen die niet van het spoor afhankelijk zijn, kunnen gebruik maken van de paden die door het terrein lopen.

De leden van de vereniging knutselen meestal in hun eigen schuren aan hun machines en komen om de paar weken naar de Stormpolder om vast te stellen of alles naar behoren werkt. Bij die gelegenheden worden natuurlijk veel ervaringen en handige tips uitgewisseld. Achter de stoomlocomotieven die gaan rijden worden doorgaans meerdere rijtuigen gehangen waarop kinderen plaats kunnen nemen om een rondje mee te rijden. Dat vinden de meeste jonge bezoekers prachtig en geeft de machinisten veel voldoening.

Tijdens Koningsdag is het traditioneel erg druk en ook op de laatste rijdag in oktober die op de dan sfeervol verlichte baan tot in de late uurtjes voortduurt is de belangstelling altijd groot. De zaterdagen daartussen wordt er iedere twee weken gereden en is het wat rustiger. Maar ook dan is het met name voor kinderen een leuke belevenis. De modelbouwers zorgen ervoor dat er voldoende materieel op de baan is om alle jonge bezoekers de gelegenheid te geven ten minste een rondje mee te rijden.

De eerstvolgende rijdag is op zaterdag 23 april en dan volgt Koningsdag op 27 april. Alle overige data zijn te vinden op www.stormpolderrail.nl.

Dit bericht is 1840 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief