Archieven

Dit bericht is 900 keer gelezen

Arie Trompetter voor zijn pand aan de Lopikerstraat 49

Arie Trompetter voor zijn pand aan de Lopikerstraat 49

SCHOONHOVEN – Afgelopen zaterdagavond verzorgde hij opnieuw geluid, het vuur en regisseerde bij de Dodenherdenking op de Algemene Begraafplaats. Ruim zestig jaar is Arie Trompetter actief in geluidsverzorging. Bekend zijn de ‘geluidstoeters’ die hij daarbij gebruikt. Inmiddels 81 jaar en een wat kwakkelende gezondheid maakt dat nu anderen taken moeten overnemen. Helemaal stoppen wil Arie nog niet, maar de gehele verantwoording nemen; dat liever niet meer.

Menigeen die door de Lopikerstraat loopt, stopt even bij de etalage op nummer 49. Te vinden is een uitstalling aan apparatuur uit vroeger tijden zoals bandrecorders, mengpanelen, microfoons en filmcamera’s. Ook een prachtige jukebox vult de voormalige zaak van Trompetter. Maar het meest in het oog springend zijn de foto’s uit een rijk verleden van personen en gebeurtenissen in Schoonhoven. “De foto’s komen uit de verzameling van Cock van Holten”, vertelt Arie in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Er is wel een probleem: sinds dat de gehele collectie is verkocht aan de Historische Vereniging zijn alle foto’s ondergebracht in het archief in Gouda. Nu is het voor mij veel moeilijker om regelmatig andere foto’s te laten zien.”

Ongeluk
In zijn arbeidzame leven was Arie actief in staalconstructies, sanitair en centrale verwarming. Naast de eigen zaak was er de geluidsverzorging bij activiteiten en feestverlichting in de binnenstad. Begin jaren zestig draaide Arie overal in het land films. “Dat was voor de Christelijke Filmcentrale in Hilversum.” Op 5 januari 1996 werd Arie bij het afhalen van de feestverlichting op de Haven geschept door een auto. “Ik stond op de ladder en werd omver gereden. Het leek of ik er goed vanaf was gekomen. Echter ‘s avonds ging het fout door inwendige bloedingen en kneuzingen. Vanaf dat moment was het wel einde bedrijf omdat ik mijn linkerarm niet goed meer kon gebruiken.”

IMG_1341

Gezondheid
Film en geluid zijn altijd de passie geweest van de voormalig ondernemer. “Veel heb ik geleerd van Jan Eikelenboom, vroeger bekend van ‘Zonnepitje’. Mijn eerste geluidsklus voor de Oranjevereniging deed ik in 1955.” Rijk is Arie er nooit van geworden. “Mijn boekhouder zei indertijd: als je wat wil verdienen moet je eerst al je rommel de deur uitgooien.” Ook in diverse kerken heeft hij meegewerkt om de geluidsinstallaties in orde te maken. Tegenwoordig is Trompetter qua geluid alleen nog actief bij het Zeemanskoor en de Dodenherdenking. Er ging het gerucht dat Arie nu definitief zou gaan stoppen. “Ik wil nog niet helemaal stoppen, anderen mogen het langzaam maar zeker overnemen. Als ik maar niet meer de volledige verantwoording heb. Als ik me goed voel wil ik best volgend jaar nog op de 75ste Bevrijdingsdag geluid verzorgen. Maar op het moment is de gezondheid wat minder. Daar moet je wel rekening mee houden.”

Klus
Tot slot lopen we nog een rondje door het voormalig winkelpand. We merken dat Arie dan wel enthousiast wordt. Uitgebreid worden we getrakteerd op anekdotes en verhalen op het gebied van beeld en geluid. Ook zijn mooiste klus op metaalgebied komt ter sprake:  “Dat was bij de firma Schut aan de Voorhaven. Vijf verdiepingen verzwaard met ijzeren balken, hekwerken en een lift erin gemaakt. Dat vind ik toch wel de mooiste klus die ik gedaan heb”,  glundert Arie.

We gaan ze straks nog missen: de toeters van Arie Trompetter. Het gehele gesprek met de geluidsman is komende zaterdag te beluisteren tussen 12.00 en 14.00 uur op het radiokanaal van RTV Krimpenerwaard.

IMG_1343

Dit bericht is 900 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief