Archief

Dit bericht is 1345 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – In de raadsvergadering van deze week werd door het college van Burgemeester en Wethouders voorgesteld om plannen voor één nieuw gemeentehuis, centraal gelegen in Krimpenerwaard, te gaan uitwerken. Dit zorgde voor veel discussie tussen de fracties en verantwoordelijk wethouder Leon de Wit.

Het nieuwe gemeentekantoor moet de vier huidige gebouwen in Lekkerkerk, Bergambacht, Schoonhoven en Stolwijk gaan vervangen. Dit is volgens onderzoek dat het het college heeft laten uitvoeren de beste optie uit oog van duurzaamheid, dienstverlening, bedrijfsvoering en financiën.

De raad heeft zich uitgebreid laten informeren over de vier opties die het college voorlegt: 1. houden zoals het is; 2. centraliseren van de vergader- en kantoorfuncties in Lekkerkerk; 3. centraliseren op een nieuw te kiezen locatie; 4. verdeling op twee locaties. Zo heeft de raad bijvoorbeeld aan de Rekenkamer gevraagd een second opinion te laten uitvoeren.

De fractie van ChristenUnie Krimpenerwaard, ondersteund door het CDA, diende een amendement op het collegevoorstel in. Daarin krijgen de bestaande en kantoren in Lekkerkerk en Stolwijk een reële kans als alternatief in de toekomstige besluitvorming. Het amendement werd met tweederde meerderheid in de raadsvergadering aangenomen.

“Deze voormalige gemeentehuizen zijn nog niet zo lang geleden voor miljoenen verbouwd”, stelde Anthony Tom van de ChristenUnie. Daar nu al afscheid van te nemen, werd door de indieners als weinig duurzame kapitaalvernietiging gezien. Tom: “En dat in tijden van forse bezuinigingen. Een dergelijke keuze op dit moment zou, zo werd gevreesd, ook op weinig draagvlak onder de bevolking kunnen rekenen.”

Het komende halfjaar zullen in de verkenningsfase dus twee opties worden uitgewerkt: algehele nieuwbouw naast herontwikkeling van Stolwijk en Lekkerkerk. Deze fase zal later dit jaar worden afgesloten met een bestuurlijke go or no go, waarbij geoordeeld zal worden of de kosten binnen de perken blijven, de duurzaamheidseisen – ambities worden gehaald en de doelstellingen op het gebied van dienstverlening aan inwoners en daarbij passende bedrijfsvoering worden gerealiseerd.

Dit bericht is 1345 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Twee opties voor nieuw gemeentekantoor Krimpenerwaard

  • Één nieuw gemeentehuis, centraal gelegen en goed bereikbaar met openbaar vervoer lijkt mij de meest wenselijke en ook logische beslissing. Had mijns inziens meteen moeten gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief