Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1909 keer gelezen

BERGAMBACHT – Begin dit jaar lieten we op deze website Jan Blom aan het woord over het boekje dat hij heeft geschreven over de dramatische gebeurtenissen tijdens de bevrijding in zijn geboorteplaats Ammerstol.

In Het gebeurde op 4 mei 1945 in Ammerstol beschrijft hij hoe tijdens een vuurgevecht tussen verzetslieden en Duitse soldaten twee mensen het leven lieten terwijl de oorlog officieel al was beëindigd. Een fascinerend verhaal, dat inmiddels zo goed als uitverkocht is.

Wat Blom toen niet vertelde is dat hij alweer met een volgend project bezig was in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding. Van zijn tennismaat Ernst van der Vlist (van de Plus in Bergambacht, red.) hoorde hij dat die in het bezit was van een handgeschreven megarijm over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een gedicht van maar liefst zesduizend regels waarin de schrijver gedetailleerd vastlegde hoe hij de periode tussen 1939 en 1945 heeft beleefd.

De Lekkerkerker Cees Eikelboom die in Opperduit een groothandel in boter, kaas en eieren bestierde, zag wat er in zijn gezin, in zijn directe omgeving en in de rest van de wereld gebeurde en besloot daarvan een dagboek bij te houden. In dichtvorm, dat vond hij mooi. Het resultaat was een gedicht dat meer dan 150 pagina’s omvatte. Kleinzoon Ernst kreeg het geschrift na het overlijden van Cees in handen en bewaarde het zorgvuldig.

Toen Jan Blom het gedicht onder ogen kreeg besefte hij meteen hoe bijzonder het was. “Er is denk ik niemand in Nederland die heeft gepresteerd wat Eikelboom deed: de hele oorlog in rijm op papier zetten. Om te lezen was het fantastisch.”

Jan besloot het boek in zijn geheel over te typen, te voorzien van passende illustraties en er een levensbeschrijving van de Lekkerkerkse kaasboer aan toe te voegen. “Een heidens karwei”, blikt hij terug, “want Eikelboom schreef in een ouderwetse vorm van het Nederlands dus ik moest voortdurend opletten dat ik zijn spelling correct overnam.”

75 jaar bevrijding vieren we onder het motto ‘Opdat we niet vergeten’ en dat was precies de opzet van Cees Eikelboom. Al in het begin van zijn rijm schrijft hij zijn bedoeling: “Of dat ons nageslacht, of wie er over blijven, den oorlog nog kan zien, uit dit eenvoudig schrijven.” Dankzij Jan Blom gaat dat er nu van komen.

Het boek ligt bij de drukker en verschijnt binnenkort. De eerste druk omvat 250 exemplaren die worden verkocht via boekhandels in Lekkerkerk en Bergambacht. Wie zich alvast wil verzekeren van een boek kan voorintekenen door een mail te sturen naar j.blom926@upcmail.nl.

Dit bericht is 1909 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief