Dit bericht is 1525 keer gelezen
KRIMPENERWAARD – De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Krimpenerwaard heeft wel wat te weeg gebracht. RTV Krimpenerwaard vroeg de lijsttrekkers om een korte reactie.
Pascal van der Hek (VGBK) meldt dat Gemeente Belang Krimpenerwaard ‘zeer tevreden’ is met zeven zetels. “We hebben veel ervaring ingeleverd en hebben daar nieuwe mensen voor op de lijst gezet. Ondanks het sterke debuut van Leefbaar hebben wij toch zeven zetels weten te behouden. Wij denken dat dit komt omdat we vier jaar lang zichtbaar zijn geweest op jaarmarkten, weekmarkten en met ‘Loopmee’. We nemen onze verantwoordelijkheid en starten direct met de informatieve ronde met alle partijen om tot een snelle coalitievorming te komen. Wij zien de komende raadsperiode met veel vertrouwen tegemoet.”
Jan Verburg (SGP) is ‘bijzonder’ dankbaar voor de zetelwinst ten opzichte van vier jaar geleden. Nu vijf zetels en de tweede partij in grootte in de gemeenteraad. “Het vertrouwen dat meer kiezers dan ooit aan ons gegeven hebben, hopen we in de komende jaren opnieuw waar te maken”.”
Jeffrey Groen (foto onder) van Leefbaar Krimpenerwaard: “Ik ben heel blij met de uitslag. Tijdens de campagne kregen we al een goed gevoel en veel steun van de inwoners. We zijn blij de met de behaalde zetels.”
“Pro Krimpenerwaard had aanvankelijk hogere verwachtingen richting de vier zetels. Dat hebben we helaas niet gehaald”, zegt lijsttrekker Ad Struijs die constateert dat er wel anderhalf procent winst is geboekt. “Naast de vele partijen met al dan niet fors verlies hield Pro Krimpenerwaard zich keurig staande. Oorzaken van de kleine overwinning zijn natuurlijk de lage opkomst en de nieuwe partij Leefbaar Krimpenerwaard. Wij feliciteren de SGP en Leefbaar Krimpenerwaard met de mooie uitslag. Pro Krimpenerwaard zal zich constructief opstellen om deel te nemen aan de coalitie. We bedanken de inwoners voor het vertrouwen dat zij in onze partij hebben gesteld. Ook deze nieuwe raadsperiode kunnen de inwoners op ons rekenen.”
Irma Bultman (CDA) toont zich tevreden met de uitslag. “Doel was om drie zetels te behouden en dat is gelukt. Zeker als je ziet dat VVD, ChristenUnie en D66 wel een zetel verloren hebben. De zichtbare campagne en vele herkenbare (jonge) kandidaten heeft ons goed gedaan.”. Minder tevreden is VVD lijsttrekker Pascal Zuijderwijk: “De dag na de uitslag is de teleurstelling er nog niet minder om. Een zetel minder is niet iets waar we op hadden gehoopt, na vier jaar hard werken met de coalitie. Met drie zetels gaan we desalniettemin vol enthousiasme door met het werken aan de vooruitgang van de Krimpenerwaard.”
Ton van Dorp, lijsttrekker van de ChristenUnie, vindt het jammer dat de derde zetel niet is behouden. “Bij de vorige verkiezing hebben we een restzetel kunnen binnenhalen, dat is nu niet gelukt. We gaan met twee zetels vol enthousiasme verder met ons werk en proberen over vier jaar de derde zetel weer te behalen.”
Sandro Kovačić (PvdA-Groen Links): “Allereerst gaan mijn felicitaties uit naar de grote winnaars: Gemeentebelang, SGP en Leefbaar. Wijzelf hebben twee zetels behaald. PvdA-GroenLinks is één van de vier partijen die meer stemmen hebben gehaald ten opzichte van 2018. Daarom willen we de mensen die op ons gestemd hebben hartelijk bedanken. Dankzij deze kiezers kunnen we de komende vier jaar hard aan de bak om het beleid een socialere en groenere kant op te sturen.”
D66’er Bert Bening (foto boven) heeft opmerkelijk nieuws. Hij is teleurgesteld over het resultaat. “Ik ga niet in de raad zitten en stel mijn zetel ter beschikking aan de nummer twee van onze lijst Salma Aoukili.”
Johan Slöetjes van Lokaal op 1 tenslotte windt er geen doekjes om: “We hadden rekening gehouden met één tikkie, het zijn er twee geworden. Jammer. We bezinnen ons nu op de toekomst, hoe die er ook uit gaat zien. Wij hebben er vertrouwen in.”
Restzetels De zeven zetels van de VGBK kwamen tot stand dankzij een restzetel. Want ook de grootste partij boekte een verlies van 1,45 en kwam daarmee op 19,9 procent, een percentage dat goed was voor zes zetels. De tweede restzetel ging naar de SGP die altijd kan rekenen op een stabiele achterban en zelfs een winst boekte van 1,6 procent en nu vijf zetels gaat bezetten. Leefbaar Krimpenerwaard kwam als nieuwe partij sterk binnen en scoorde – mede dankzij een restzetel – vier zetels, met een percentage van 12,1 procent. De volgende winnaar was Pro Krimpenerwaard met 10,8 procent van de stemmen en een winst van 1,5 procent en daarmee weer op drie zetels kwam. Het CDA behield met een verlies van 1,4 procent haar drie zetels. De VVD is van de tweede partij, met vier zetels, gezakt naar de zesde plaats met een verlies van 4,3 procent. Dankzij een restzetel komt deze partij toch nog met drie zetels in de raad. De Christen nie verloor 1,7 procent en zakt terug naar twee zetels. De combinatie Partij van de Arbeid-Groen Links scoorde 7,2 procent en krijgt eveneens twee zetels. D66 verloor 1,2 procent en zag haar aantal zetels teruggebracht tot één. Een harde klap kwam op de verkiezingsavond voor Lokaal op 1. Deze partij die in 2018 met drie zetels de raad binnenkwam, verloor 5,3 procent en zag daarmee haar aantal zetels terugvallen tot één.
De opkomst bedroeg 59,86 procent, duidelijk lager dan de 63,25 in 2018. Het zag er lange tijd niet naar uit dat de opkomst nog dit percentage zou bereiken, want om halverwege de middag bedroeg het opkomstpercentage nog maar iets meer dan 24 procent.
Wat nu verder
De beurt is dus nu aan de VGBK als grootste partij om de eerste stappen te zetten op weg naar een nieuwe coalitie. Informateur Willem Schoof heeft alle partijen inmiddels ontvangen voor een eerste informatieve gespreksronde. Op basis van de verkregen informatie wordt verder gekeken welke coalitievorming er mogelijk is.
Tijdens de uitslagenavond gaf Pascal van der Hek al te kennen het realistisch te vinden dat er binnen zes weken een coalitie kan worden geformeerd die kan bogen op een meerderheid in de raad.
Op basis van de verkiezingsuitslag zijn er diverse varianten mogelijk. Zeker is wel dat er minstens vier, zo geen vijf partijen nodig zijn om tot een coalitie te komen die een werkbare meerderheid heeft. Doordat drie van de vier de lokale partijen hebben gewonnen, zou je kunnen denken aan een coalitie van VGBK (7), Leefbaar Krimpenerwaard (4), Pro Krimpenerwaard (3) eventueel aangevuld met VVD of CDA om met zeventien zetels een meerderheid in de raad te krijgen. Gezien de behoorlijk uiteenlopende standpunten van de lokale partijen ligt deze oplossing niet voor de hand.
Een zeker reële optie is het samen optrekken van VGBK (7), SGP (5) VVD (3) en CDA (3). Deze combinatie met het minste aantal partijen is dan goed voor achttien zetels. Bij de vorige coalitie onderhandelingen werd de SGP echter al snel de deur gewezen. Met nu nog een zetel meer dan in 2018 zal deze partij zich zeker stevig opstellen in coalitie onderhandelingen. De vraag is ook of de VVD zich in deze oplossing zou kunnen vinden. Is dat niet het geval dan zou de ChristenUnie een vervanger kunnen zijn – dat wordt dan een coalitie met 17 zetels -, maar daar ligt nog oud zeer bij de SGP omdat de ChristenUnie bij de vorige coalitievorming zich niet solidair toonde met de SGP.
Indien de SGP haar huid te duur zou willen verkopen dan zou een coalitie van VGBK (7), VVD (3), CDA (3), CU (2) en eventueel PvdA-Groen Links, alhoewel dat niet het meest voor de hand ligt, een optie zijn. Of dan toch nog in plaats van PvdA-Groen Links een keuze voor D66, dat weliswaar heeft verloren, maar als oude coalitiepartner nog zeker in dit rijtje zou passen en dan het aantal zetels op de krapst mogelijk meerderheid van 16/15 brengt. Aan het begin van de onderhandelingen liggen er dus nog veel opties open.
Maandagochtend om 10.00 uur wordt de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 door het centraal stembureau bekend gemaakt. Dan wordt ook bekend hoeveel voorkeurstemmen er zijn uitgebracht en op wie. Het is dan heel goed mogelijk dat personen die op basis van het aantal zetels buiten de boot zijn gevallen, alsnog op basis van de op hem/of haar uitgebrachte stemmen, in de raad komen. Dat betekent ook dat er iemand anders de benoeming tot raadslid alsnog kan vergeten.
Samenstelling van het nieuwe college
De samenstelling van het college, aan het eind van de coalitieonderhandelingen brengt dan natuurlijk ook nog de nodige verschuivingen in de samenstelling van de raad. Lijstaanvoerder Pascal van der Hek, die door de VGBK weer tot fractievoorzitter is benoemd, heeft al aangeven dat hij namens zijn partij kandidaat-wethouder is. De VGBK heeft inmiddels Wisja Pannekoek tot vice-fractievoorzitter benoemd en daarmee zou hij een mogelijk opvolger van Van der Hek als fractievoorzitter kunnen zijn.
In de vorige coalitie bezette de VGBK twee wethoudersposten in de personen van Lavinja Sleeuwenhoek en Leon de Wit (foto onder). Beide zijn echter niet meer beschikbaar. Het speculeren wie dan eventueel de tweede wethouderspost zou moeten bemensen kan dus beginnen.
Mocht de VVD toetreden tot de nieuwe coalitie dan staat Ria Boere, de huidig wethouder van financiën, alweer in de startblokken. Door Pro Krimpenerwaard is de mogelijkheid geopperd om de keuze te maken voor een college met niet partijgebonden vak-wethouders. Tijdens het lijstrekkersdebat werd deze optie door VGBK-lijstrekker Van der Hek niet bepaald omarmd.
Wat betreft de politiek in de Krimpenerwaard wachten ons een paar interessante weken. RTV Krimpenerwaard blijft het volgen. In het radioprogramma De Waard op de Kaart is er zaterdagochtend 19 maart al een debat tussen Pascal van der Hek (VGBK), Jan Verburg (SGP), Ad Struijs van Pro Krimpenerwaard en een afgevaardigde van Leefbaar Krimpenerwaard.
Door Frank van Suchtelen.
Dit bericht is 1525 keer gelezen
Recente reacties