Archieven

Dit bericht is 745 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Het Nederlands Zilvermuseum heeft onlangs de ‘Altorf’ bokaal aangekocht. Hij maakt onderdeel uit van de historische zilvercollectie van de Zilverfabriek Koninklijk Van Kempen en Begeer, waarvan een groot deel al in het bezit is van het museum.

De bokaal was al enige tijd in bruikleen en te zien in het Zilvermuseum, maar is nu onderdeel van de vaste tentoonstelling. De aanschaf is mogelijk gemaakt dankzij een schenking van Vereniging Rembrandt.

De bokaal is een uniek stuk in de geschiedenis van de Nederlandse zilverindustrie, vertelt museumdirecteur Marcel Teheux “Hij is gemaakt in de zilverfabriek van J.M. van Kempen & Zonen in Voorschoten, in een periode waarin een andere koers werd ingezet met vernieuwende ontwerpen om nieuwe markten aan te boren.”

In een samenwerking met kunstenaars als Johan Coenraad Altorf, en H.A. van den Eynde (beeldhouwer) J.J. Warnaar (edelsmid) werden vernieuwende ontwerpen gemaakt. Altorf maakte zijn sterk gestileerde, uit kubistisch vlakjes gevormde dierfiguren vooral in hout, steen, ivoor, brons en keramiek. H.A. van den Eynde was vooral beeldhouwer. Beiden werkten in de stijl van de Amsterdamse School. Het ontwerp van de bokaal wordt toegeschreven aan Johan Coenraad Altorf (1876-1955).

Teheux: “Bijzonder aan de bokaal is dat dit siervoorwerp een combinatie is van handwerk en machine. Mogelijk was het idee deze eenvoudig in grotere aantallen te kunnen produceren. Dit is echter nooit gebeurd.”

Bij de bokaal horen twee bronzen plastieken van de kameleons, identiek aan de zilveren kameleons op de bokaal. Deze zijn reeds in bezit van het museum.

“De bokaal is in 1918 vervaardigd, maar pas in 1919 van de jaarletter J voorzien. In dat jaar is de bokaal geëxposeerd op de Jaarbeurs in Utrecht. Het moet toen een echte blikvanger op de beurs geweest zijn.”

Foto: Rob Glastra.

Dit bericht is 745 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief