Archieven

Dit bericht is 2220 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Het juist gestarte schooljaar 2019-2020 staat voor Zadkine Vakschool Schoonhoven in het teken van haar jubilea. De in Nederland enige onderwijsinstelling die opleidt voor de sieraden- en uurwerkbranche viert dit najaar 100 jaar Uurwerktechniek en in 2020 haar 125-jarig bestaan.

Vanaf 5 november wordt het jubileum Uurwerktechniek gevierd met een tentoonstelling van honderd – één voor elk jaar – horloges en de presentatie van het bijbehorend boek. De tentoonstelling en het boek verbeelden de ontwikkeling van de reguliere horloges die op de werkbanken van horlogemakers – veelal oud-studenten van de Vakschool – terecht kwamen en nog komen. De tentoonstelling – opgesteld in Vakschool Schoonhoven aan de Meester Kesperstraat 10 in Schoonhoven – is te zien tot 13 december, inloop is vrij.

In 1919 werd de eerste docent Uurwerktechniek een aanstelling aangeboden op Vakschool Schoonhoven. De opleiding levert anno 2019 elk jaar zo’n twintig gediplomeerde Uurwerktechnici. Met de tentoonstelling wil docent en bedenker Arjan Barnard tonen wat de ontwikkeling is van de horloges van de gangbare middenklasse.

“Welke modellen zagen horlogemakers komen en gaan en welke bleven decennialang? In de tentoongestelde horloges is bijvoorbeeld een Roamer met monoblockast opgenomen, lang populair – van 1941 tot 1953. Ook laten we de veelvoorkomende compressorkasten zien, tussen 1956 en 1975 door veel merken gebruikt. We hebben ook horloges die maar heel kort in de mode waren, zoals een digitaal kwartshorloge met rode led-cijfers. De door ons verzamelde horloges geven een prachtig beeld van de ontwikkeling van vormgeving, techniek en mode van horloges”, aldus een enthousiaste Arjan.

Het jubileumboek ‘100 jaartallen en hun horloges’ heeft een gelimiteerde oplage en is voor 24,95 euro vanaf 5 november verkrijgbaar bij Vakschool Schoonhoven of via jubileumvakschool@zadkine.nl. Gedurende de tentoonstelling zijn geïnteresseerden welkom bij een aantal events, gelieerd aan de tentoonstelling. Meer informatie daarover en voor aanmelding, kijk op zadkine.nl/jubileumjaar.

Dit bericht is 2220 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Vakschool brengt honderd jaar ontwikkeling horloges in beeld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief