Archieven

Dit bericht is 2914 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Ooit is hij zelf leerling geweest op de Vakschool. Als lid van het managementteam gaat hij zijn laatste jaar in vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Wie wordt de opvolger van Laurens van Rens, manager cursussen en trainingen?

“De liefde heeft mij gebracht in Haastrecht”, vertelt een ontspannen Laurens in zijn kantoor uitkijkende op leslokalen en de ingang van de school. “Ik kom zelf uit de omgeving Utrecht. Begin jaren zeventig heb ik op deze school de opleiding tot goudsmid/ juwelier gevolgd”. Toch heeft zijn carrière indertijd een andere wending gekregen. Samen met een vriend had hij een eigen bedrijf opgericht. Voor designzaken maakten ze serieartikelen. “De zekerheid was niet zo groot. De ene keer verdienden we niks en de andere keer juist wel. Op een gegeven moment ben ik twee dagen per week als tekendocent op de LTS in Schoonhoven begonnen. Ik ben gaan studeren om mijn diploma’s te halen om daar een vaste aanstelling en volledig dienstverband te krijgen.”

Behoefte aan cursussen en training
Eind jaren negentig kwamen de plannen om op de Vakschool op meerdere niveaus les te gaan geven. Laures legt uit: “niveau twee is de medewerker, niveau drie de vakman en niveau vier de ondernemer. Omdat we geen echte productiemedewerkers meer kennen is niveau twee vervallen” Hij werd gevraagd om dit op te zetten en zo is hij op de Vakschool terechtgekomen. Als teamleider op een locatie in Amsterdam startte hij, samen met anderen, cursussen en trainingen voor volwassenen. Dit bleek te voorzien in een grote behoefte. “We zijn klein begonnen maar inmiddels hebben we zo’n 600 cursisten per jaar. Dit zijn mensen die omgeschoold worden naar het vak van edelsmid of klokkenmaker. Maar ook bijvoorbeeld nieuw personeel bij juweliersbedrijven die zich bij ons kunnen specialiseren in bepaalde modules. Denk aan taxeren of het zetten van stenen. “We bedienen op de vraag vanuit de branche. Men noemt dit de ‘derde leerweg’, studeren naast je werk.”

De leegstaande toren van de school

Toekomst voor de branche
Laurens bezoekt regelmatig ondernemers en ziet ook de veranderingen in de branche. “Jonge ondernemers starten een zaak met niet alleen een suffe verkoophoek, vier stoeltjes en een fout C&A pak. Ze specialiseren zich en zijn daarmee onderscheidend. Het oude ambacht staat centraal, men geeft persoonlijke aandacht en dat maakt dat de klanten komen.” Van Rens voorziet dan ook dat de branche toekomst heeft. Een zijstapje in het gesprek is de ‘toren’ van de Vakschool die al zo’n zes jaar leeg staat. De toren is in 2015 verkocht aan een belegger die een renovatie zou realiseren.  “Statushouders kunnen er geplaatst worden, verbouwen tot appartementen en ook het huren van extra ruimte voor lesgeven indien nodig. Ik begrijp niet dat de politiek hier geen werk van maakt”, verzucht hij.

Vacature
Het laatste jaar breekt nu aan voor de enthousiaste regelaar van cursussen en trainingen. Tussen januari en april 2022 gaat hij met pensioen en trekt de deur achter zich dicht. Tijd voor een ander om het stokje over te nemen. Een baan waarin creativiteit en vooral ondernemerschap wordt verwacht. En daarbij een grote vrijheid van handelen. De vacature staat online en wie denkt geschikt te zijn kan hierop solliciteren. Getuige diverse reacties van zijn naaste collega’s gaan ze hem missen. Dat is wederzijds. Na ruim dertig jaar gaat hij het werk zeker missen, maar kijkt ook uit naar een nieuwe fase in zijn leven.

Laurens van Rens was zaterdagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur te gast op de radio bij RTV Krimpenerwaard. Het gesprek is terug te beluisteren via deze link.

Laurens van Rens samen met docente Kirsten Quaedackers

Dit bericht is 2914 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief