Archieven

Dit bericht is 1579 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – De handel in bloemen en planten is Martin van der Graaf met de paplepel ingegoten. Zijn grootvader begon rond de honderd jaar geleden een kwekerij aan de Tiendweg in Lekkerkerk. Die is tot op heden in bezit van zijn ome Adrie. Zijn vader en moeder trokken zich daaruit terug en begonnen hun eigen bloemenzaak aan de Lange Stoep in Lekkerkerk.

Oudere dorpsgenoten herinneren zich vast nog de bijzondere inrichting van de winkel. Een lage, boogvormige, gemetselde toonbank waarop de planten en bloemen waren uitgestald. “Een hobby van mijn vader”, vertelt Martin. “Die vond het heerlijk om met stenen en metselspecie in de weer te zijn.”

Martin en zijn jongere broer werden al vroeg bij de zaken betrokken. “Ik kon nog maar amper lopen toen ik al bloemstukken naar De Groote Boer mocht brengen waar in die tijd wekelijks bruiloften, feesten en partijen werden georganiseerd”, herinnert hij zich.

Voorspoedig
Het was dan ook niet verwonderlijk dat Martin besloot in dezelfde branche voor zichzelf te beginnen. Op 22-jarige leeftijd opende hij op 26 november 1981 zijn eerste winkel aan de Schoolstraat in Krimpen aan de Lek. Zijn broer zette later de zaak van hun ouders voort in Lekkerkerk. De zaken liepen voorspoedig en Martin breidde het winkeloppervlak naast zijn woning verder uit. Later opende hij zelfs een filiaal naast de toenmalige C1000 in het centrum van Krimpen aan de Lek. Weer enige tijd later werd winkelcentrum ‘t Carillon ingrijpend verbouwd en verruilden Ina en Martin van der Graaf hun beide filialen voor een nieuw pand op ‘t Carillon. Dat werd, nu zeven jaar geleden verplaatst naar een nieuwe locatie aan De Markt van Krimpen, het huidige winkelhart van Krimpen aan de Lek.

‘Van der Graaf Bloem en Kado’ heet hun winkel inmiddels, want Ina en Martin vulden het assortiment aan met cadeauartikelen. Medewerkster Anja, ook al ruim dertig jaar werkzaam in de winkel, heeft een groot aandeel in de keuze van de vazen, potten en andere hebbedingen die in de schappen staan.

Trend
“De smaak van het publiek is wel erg veranderd in de afgelopen veertig jaar”, constateert Martin. Vroeger waren de mensen tevreden met een eenvoudig bosje fresia’s, tulpen of chrysanten, tegenwoordig zijn de boeketten die over de toonbank gaan samengesteld uit diverse soorten bloemen en takken. “Het spreekt voor zich dat we in die trend zijn meegegaan”, wijst hij op een prachtig boeket waarin rozen, amarillissen en andere bloemen zijn verwerkt.

Veertig jaar hard werken in zijn eigen bloemenzaak heeft Martin van der Graaf nooit verveeld en hij blijft het nog graag volhouden tot aan zijn pensioen. Hoe het daarna zal gaan met zijn onderneming weet hij nog niet. Dochter Hanna helpt graag een handje mee maar of zij de winkel van haar vader en moeder gaat voortzetten valt nog te bezien. “Ze heeft andere ambities.”

Ina en Martin vierden hun veertigjarig jubileum afgelopen vrijdag en zaterdag met aantrekkelijke aanbiedingen. Dat hebben ze geweten! Het was twee dagen lang gezellig druk in hun winkel aan De Markt.

Dit bericht is 1579 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief