Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1049 keer gelezen

LEKKERKERK – Netty van Tiel-Schippers, eigenaar-bewoner van het woonhuis aan de Schoolweg 5 in Lekkerkerk, ontvangt dit jaar de Maartje van Limborgh-penning. De prijs wordt jaarlijks door de historische vereniging ‘Lekkerkerk door de tijd’ toegekend aan een persoon, bedrijf of instelling die ervoor zorgt dat een monumentaal of beeldbepalend object in het dorp behouden blijft of wordt verfraaid.

In 1980, ten tijde van de beruchte gif-affaire in Lekkerkerk, was Johan van Tiel instaat om doormiddel van woningruil het woonhuis aan de Schoolweg 5 in Lekkerkerk te huren van de gemeente Lekkerkerk. Het pand bevond zich op dat moment in een erbarmelijke staat en stond zelfs op de nominatie om gesloopt te worden. In 1997 kon het woonhuis van de gemeente Nederlek worden aangekocht, waarna het grondig is gerestaureerd.

“De huidige fraaie staat en beeldbepalend karakter van het woonhuis kunnen volledig aan de inspanningen van Johan van Tiel worden toegeschreven”, zegt bestuurslid Adri van Vliet van de historische vereniging. “Helaas overleed hij in 2014, maar voor zijn echtgenote, die woensdag 11 november de penning in ontvangst zal nemen, is dit een postume blijk van waardering voor zijn inspanningen, waardoor verval en verdwijning van historisch erfgoed is voorkomen.”

Het woonhuis aan de Schoolweg 5 werd omstreeks 1902 gebouwd door architect A. Dirkzwager, die eerder – in 1899 – ook de plannen voor de Nienhuijs-Luijtenschool vervaardigde, beter bekend als de Fröbelschool. In de gevel van de woning zijn verschillende fraaie ornamenten te zien, ontleend aan het touwslagersbedrijf van de familie Tom, de oorspronkelijke opdrachtgevers en bewoners van het pand. Min of meer terzelfdertijd kampte de Vereniging Het Groene Kruis te Lekkerkerk met huisvestingsproblemen, vanwege de slechte toestand van het magazijn in de kerktoren. Het woonhuis aan de Schoolweg, eerder bewoond door wijlen de weduwe Tom, werd zeer geschikt bevonden om aan de huisvestingsproblemen tegemoet te komen.

Medio 1903 kocht Dirk Luijten, directeur van N.V. Luijten, de woning voor een bedrag van 3200 guldens. Uit piëteit jegens zijn overleden vrouw die eerder al de wens had geuit ‘om iets ten nutte van de mensheid te kunnen doen’, schonk hij de woning aan de afdeling Lekkerkerk van Het Groene Kruis, die de schenking in dank aanvaarde. Een marmeren gedenksteen met het opschrift: Hulde aan de nagedachtenis van mevrouw Dirkje-Luijten geb. Dirkzwager. Lekkerkerk 17-7-1903, die zich in de entree van het woonhuis bevindt, herinnert aan deze schenking.

Het gebouw bleef tot 1931 in gebruik bij het Groene Kruis. De schenker D. Luijten bedong echter dat het niet bij zijn leven verkocht mocht worden en werd vervolgens als woonhuis verhuurd. In 1949 stelde de toenmalige huisarts Hoogenboezem voor het pand tot kraaminrichting en huisvesting voor een kraamverzorgster in te richten. De gemeente ging hier, vanwege de heersende woning schaarste, niet mee akkoord en werd het pand aan de gemeente verkocht, die het op haar beurt verhuurde.

Een bescheiden tegeltableau in de vorm van een ‘groen kruis’, dat in de gevel is aangebracht herinnert nog aan de toenmalige functie van ‘kruisgebouw’.

Dit bericht is 1049 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief