Archieven

Dit bericht is 675 keer gelezen

LEKKERKERK- Tijdens de Open Monumentendag gaan er in heel Nederland duizenden monumenten gratis open voor publiek. Naast de opengestelde monumenten zijn er tal van activiteiten. De organisatie is in handen van de Stichting Open Monumentendag en 330 gemeentelijke comités. 

De historische vereniging ‘Lekkerkerk door de tijd’ is één van de gemeentelijke comités en heeft aan de hand van het landelijk thema duurzaamheid een programma samengesteld.

De oudheidkamer van de historische vereniging, Poolmanweg is van de bovenverdieping aan de Poolmanweg verhuisd naar de benedenverdieping. Het is te vinden aan de Poolmanweg 5; ingang links van het Geminicollege. De oudheidkamer is helemaal opnieuw ingericht en er kan een blik worden geworpen in de diverse vitrinekasten. Ook zijn er vele fotoboeken en ander historisch materiaal aanwezig.

Grote- of Johanneskerk
Zoals ieder jaar is ook de Grote- of Johanneskerk weer open. “U kunt daar onder andere de doopboeken vanaf 1792 inzien en het oude torenuurwerk en de gevangeniscel bezichtigen. In deze kerk is ook het laatste beeldhouwwerk van beeldend kunstenaar Piet van der Velden te zien. Het is een replica van de Grote of Johanneskerk”, laat de historische vereniging, Lekkerkerk door de tijd, heen weten.

“Hij heeft dat enige tijd geleden als afscheidscadeau aangeboden aan het gemeentebestuur met de bedoeling dat het openbaar te bezichtigen is. Het staat nu in de bibliotheek, maar op Open Monumentendag in de kerk.” In de kerk en ’t Kruisgebouw zijn ook de boeken van de historische vereniging en van de kerk te koop.

Museum
In het verleden was in Opperduit 246 de oude naaimachineverzameling, maar ook oliestellen etc. van de familie Streefland te bezichtigen. Na verkoop van de boerderij en nieuwbouw verderop kan iedereen ook dit jaar daar weer terecht. “U moet nu wel via de stoep een stukje verder naar achteren lopen, maat het wijst zich vanzelf en bovenaan de dijk wappert ook de vlag van Open Monumentendag”, meldt de historische vereniging.

Een stukje verder, in Opperduit 14, is het inmiddels bekende oorlogs- en landbouw museum “De Vrijheid” weer te bezichtigen. De familie Ooms heeft ook dit jaar niet stil gezeten de verzameling wordt ieder jaar groter.

Expositie aan de Lek
Een andere activiteit op Open Monumentendag is “Expositie aan de Lek”. Rondom het huis en de tuin langs de Lek van Voorstraat 5 zijn schilderijen te bezichtigen van Marja Neven, vervaardigd van acryl, verf of getekend met pastelkrijt. Ook zijn daar schilderijen te zien van Greetje Aeyelst Averink. Zij werkt vooral met aquarelverf en haalt haar inspiratie uit de natuur om haar heen.

De oudheidkamer ‘t Kruisgebouw, de kerk, de oude naaimachines en het museum in Opperduit zijn van 10.00 tot 16.00 uur geopend. De expositie aan de Lek is op zaterdag van 10.00 tot 17.00 en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend.

Het programma kan worden nagelezen op www.lekkerkerkdoordetijd.nl

Dit bericht is 675 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief