Archieven

Dit bericht is 3795 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – Ruim een jaar geleden zette Marga Breedvelt een punt achter haar werkzame leven om te gaan genieten van haar welverdiend pensioen.

Veertig jaar werkte ze met veel plezier in de ouderenzorg en de herinneringen daaraan bleven in haar hoofd hangen. “Mooie herinneringen vooral, want ik heb mijn werk altijd met veel plezier gedaan” vertelt ze enthousiast.

Marga besloot alles wat haar is bijgebleven op papier te zetten. Eerst alleen voor zichzelf en met de gedachte haar echtgenoot en kinderen deelgenoot te maken van haar memoires. Maar naarmate het werk vorderde groeide het plan om haar verhalen in boekvorm uit te geven, zodat ook anderen er plezier aan kunnen beleven.

Humoristisch
Het resultaat is een boek met rond tachtig korte verhalen, waarin het dagelijks leven in de ouderenvoorzieningen waar ze werkte wordt beschreven. Vlot geschreven verhaaltjes waarin het dagelijks leven van haar cliënten centraal staat. Humoristisch vaak, want ook al valt er over de gang van zaken in verpleeg- en verzorgingshuizen wel eens wat te zeggen, er gebeuren iedere dag ook hele leuke dingen.

“Die heb ik vooral beschreven”, aldus Marga, “want geloof me, we hebben ondanks soms schrijnende situaties ook heel veel gelachen.” Het resultaat is een heel prettig leesbaar boek, waarin vooral de positieve kant van de ouderenzorg wordt belicht. Verhalen met een lach en soms een traan van ontroering waarin het nu eens niet gaat om de volgens sommigen falende zorg, maar om de positieve manier waarop zorgverleners en hun cliënten met elkaar omgaan.

De schrijfster zag een groot aantal huizen in de Krimpenerwaard en omgeving van binnen. Ze begon destijds in het niet meer bestaande bejaardenhuis Irene in haar geboorteplaats Boskoop, werkte in Gouda in Bloemendaal en de Savelberg, verhuisde naar Tiendhove en later Crimpenersteyn in Krimpen aan den IJssel en sloot haar loopbaan af in De Breeje Hendrick in Lekkerkerk.

Rapporten
Tot 2002 vervulde zij de functie van verzorgende, daarna werd zij activiteitenbegeleidster. “Twee hele verschillende functies, maar allebei leuk en dankbaar om te doen.” Wat opvalt als je de verhaaltjes leest, is dat het werk in de zorg op veel fronten enorm is veranderd. “In de beginjaren deden we de overdracht naar de volgende dienstdoende gewoon mondeling, tegenwoordig worden overal rapporten van gemaakt”, vertelt ze om maar één voorbeeld te noemen.

Toen Marga éénmaal had bedacht dat ze haar verhalen aan een breder publiek presenteerde besloot zij het manuscript op te sturen naar Boekscout, de uitgever die er om bekend staat beginnende auteurs een plek op het podium te geven. Het positieve antwoord kwam verrassend snel en inmiddels zijn de eerste exemplaren gedrukt.

Van een feestelijk moment waarop het eerste exemplaar wordt gepresenteerd kan vanwege de corona-crisis geen sprake zijn. “Ik ga mijn eerste boek persoonlijk uitreiken aan de heer Willem Bezemer, oud-directeur van De Breeje Hendrick, die mij enorm geholpen heeft bij het redigeren van de tekst.”

Veertig jaar in de ouderenzorg is verkrijgbaar via boekscout.nl, bol.com, de erkende boekhandel of direct te bestellen bij Marga Breedvelt door een mailtje te sturen naar mbreedvelt35@gmail.com. De kosten bedragen 19,50 euro per exemplaar.

Dit bericht is 3795 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief