Archieven

Dit bericht is 2817 keer gelezen

STOLWIJK – Ruim vijftien jaar heeft Sijbrand Kamer (77) zich met ziel en zaligheid ingezet voor de Historische Vereniging ‘Oud Stolwijck’. Vooral de opzet tot digitalisatie van de ongelooflijke schat aan foto’s, verhalen en documentatie. Door omstandigheden doet hij nu een stapje terug. Op vrijdag 3 september zal, als beloning voor zijn inzet, hem het erelidmaatschap worden toegekend. 

“Ik ben verzocht om vrijdagmiddag een poosje vrij te houden, meer weet ik niet”, glimlacht de kwieke Sijbrand. Nadat hij in 2005 met vervroegd pensioen is gegaan, kwam de Historische Vereniging op zijn pad om als vrijwilliger aan de slag te gaan. “Mijn eerste klus was samen met Dick Anker het fotograferen en vastleggen van elke boerderij in Stolwijk. Om alles wat in mappen opgeborgen is te digitaliseren, heb ik een plan gemaakt. Dit project is nog niet afgerond want nog niet alles is in de computer overgezet. Nieuwe vrijwilligers zijn hard nodig, werk genoeg voor de komende jaren.”

Zwem- en Poloclub Stolwijk
Ook de familie Kamer is onderdeel van de Stolkse historie. De Koolwijkse weg nummer negen is het adres waar Sijbrand is geboren. “Probeer het huis maar te vinden, dat lukt je niet”, maakt hij duidelijk. “Het huis is afgebroken toen de provinciale weg werd aangelegd.” Een andere woning kwam voor ons beschikbaar aan de Bilwijkerweg, tegenover het zwembad. “Dag en nacht waren wij in het Polderbad te vinden. Als ik m’n ogen dichtdoe zie ik zo het hokje van Cor Broer voor me”. Jarenlang is hij actief geweest bij de Zwem- en Poloclub Stolwijk. Niet om de sport te beoefenen maar als secretaris en later penningmeester. Tevens gaf hij trainingen en heeft talloze malen gereden naar wedstrijden. “Ik heb het geprobeerd om zelf polo te spelen, maar dat was niet mijn ding.”

Het niet meer bestaande huis aan de Koolwijkse weg 9

Opa Kamer
Een ander historisch feit is het verhaal van Opa Sijbrand Kamer. In de Tweede Wereldoorlog was hij schoolmeester in Bergambacht. “Mijn opa was actief in het schoolverzet. In 1943 moest hij zich melden in Rotterdam en is daar aangehouden. Na verhoor is hij afgevoerd naar Kamp Vught.” Op de reis daarnaar toe heeft Kamer in Gouda kans gezien om een handgeschreven briefje aan iemand te geven. Dit is te zien in het museum in Vught. Uiteindelijk is na een maand of zes de schoolmeester overgebracht naar kamp Dachau. Vervolgens werd hij op transport gesteld naar Auswitch. “Daar moest hij helpen alles te verdoezelen wat er had plaatsgevonden. Door ziekte werd hij teruggestuurd naar Dachau waar wij is overleden aan vlektyphus. Jammer dat ik hem nooit gekend heb.”

Koninklijk geheim
In het gesprek over zijn arbeidzame leven mogen de zes jaren als hofmeester bij de Koninklijke Marine niet ontbreken. “Dit was een geweldige tijd, ik heb toen veel van de wereld gezien.” Een mooi moment uit deze periode is het bezoek aan het schip van Koningin Juliana met Prins Bernard. “Ik kreeg de opdracht om de prins wakker te maken. Om zes uur moet ik naar binnen om te zeggen dat het tijd was om op te staan. Ook moest ik een koud biertje pakken, inschenken en weer terugtrekken. Het is misschien een koninklijk geheim maar na zoveel jaren mag ik dat wel vertellen”, schatert Kamer. Tussen de middag mocht hij meehelpen de lunch te serveren aan het koninklijk gezelschap. “Ik mocht geen vragen stellen, alleen antwoord  geven. Dat Juliana zeer geïnteresseerd een aantal vragen aan mij stelde, is me enorm bijgebleven.

Sijbrand Kamer was afgelopen zaterdag te gast op de radio tussen 13.00 en 14.00 uur. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Dit bericht is 2817 keer gelezen

Deel dit:

6 Reacties op Verdiende benoeming Sijbrand Kamer tot erelid ‘Oud Stolwijck’

 • Gefeliciteerd beste broer!! Welverdiend en n mooi artikel!

 • Ik feliciteer Sijbrand ik kan hem als medelid van de Vlister-Zangers ook hier heeft hij zijn sporen verdiend, een goeie vent die altijd voor je klaar staat

 • Van harte gefeliciteerd , Sijbrand.. Deze eretitel heb je zeker verdiend met al je inzet in ‘t Stolkse.

 • Gefeliciteerd Sijbrand!

 • Gefeliciteerd Sijbrand! Ik ga het interview beslist afluisteren. Een verdiend erelidmaatschap! Na je koninklijke lintje bij het afscheid van de Culturele Raad ben je alles behalve stil gaan zitten!

 • Stolwijk, vrijdag 3 september 2021

  Huldiging van Sijbrand Kamer tot Erelid van de Historische Vereniging “OUD STOLWIJCK”
  Beste Sijbrand,
  Vandaag is het de dag dat wij als bestuur jou willen huldigen tot erelid van onze historische vereniging “OUD STOLWIJK”.
  Als voorzitter ben ik wat dieper in onze papieren gedoken en ontdekte dat jij, Sijbrand, vanaf plm. 2005 veel hebt mogen betekenen voor ons als bestuur en voor onze vereniging.
  Ik ken nogal wat activiteiten van jou en dat al zo’n 35 jaar, eerst via de Culturele Raad om o.a. samen de Monumentendag vorm te geven in Stolwijk destijds in de Stolwijkse Hervomde Kerk en toren, samen met de toenmalige koster.
  Je was toen al nauw gezet en beheerst in je doen, zo ook in al het overleg, nooit opdringerig in de zin van: “ik doe, of ik wil, of dit heb ik gedaan”! Jij hebt de kunst van het relativeren en daardoor iedereen op z’n plek te houden. Je deed het met je hart en met respect, zonder zelf op de voorgrond te treden.
  Op die wijze werkte jij ook al die jaren voor- en binnen onze vereniging en ben jij een groot voorbeeld voor ons en voor velen in onze maatschappij. Jij dat met een uiterst hoge verantwoordelijkheid om je bedoelingen vervolgens in het overleg kenbaar te maken via het papier.
  Sijbrand, dat geeft aan dat je een integere man bent, het hart op de juiste plek.
  Vanuit al die opsommingen over jou als persoon verdien je veel respect van ons als bestuur en van onze leden, voor alles wat jij voor de vereniging hebt gedaan, al die jaren!
  Heel veel dank voor alles Sijbrand, je bent een KANJER!
  Sijbrand, in samenspraak met ons bestuur van de Historische vereniging “OUD STOLWIJCK” en in overleg met- en met medeweten van al onze leden mag ik als voorzitter jou benoemen tot ERELID van de Historische Vereniging “OUD STOLWIJCK”.
  Dat wil ik doen zoals gebruikelijk in de padvinderij met 2 initialen : S-I = Sijbrand – Integer.
  Sijbrand van harte gefeliciteerd en wij hopen nog lang van jou te mogen genieten.
  Ook jouw vrouw Tiny wil ik bedanken voor het afstaan van haar man Sijbrand aan onze vereniging
  Wij als bestuur van OUD STOLWIJK wensen jullie sterkte in de toekomst in de huidig gegeven situatie. ( 2x cadeau en bloemen ).

  Arie Burggraaf, voorzitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
 • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief