Archieven

Dit bericht is 2397 keer gelezen

REGIO – Twee jaar geleden schreef Jessica Verhagen de kroniek ‘Vergeten Kinderen’. Dit boek beschrijft de kindertransporten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vanuit Reeuwijk naar Drenthe. Het boek wordt nu door de Goudse filmclub Toverlint verfilmd. Première is op 5 mei 2020.

De afgelopen weken was groep acht leerling Jens Surstedt uit Ammerstol,  na schooltijd, diverse malen te vinden op de filmset. “Jens speelt bij de musicalschool Miracel in Gouda”, vertelt moeder Petra in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Ze zochten kinderen die beschikbaar waren om mee te spelen. Jens was enthousiast maar heeft zich ook verdiept om alles te weten over de oorlogsjaren. Zijn oma is zo’n ‘vergeten kind’ dus hoe mooi is het dat twee passies zo bij elkaar gebracht worden.”

Transport
De film “Vergeten Kinderen’ is gebaseerd op het gelijknamige boek dat twee jaar geleden werd uitgebracht. Schrijfster Jessica Verhagen kwam op het spoor van het reisdagboek van haar opa. “Ik ben het gaan lezen en raakte hierdoor gefascineerd”, aldus Verhagen. “Opa was dominee van de Gereformeerde Kerk in Reeuwijk en lid van het Comité Kindervoeding.”

Door ondervoeding zouden, volgens de dokter, een groot aantal kinderen de bevrijding niet halen. Daarom werd uitgeweken naar gezinnen in Drenthe om aan te sterken. “Het was een interkerkelijke reis waarbij mijn opa de hoofdbegeleider was. Per gezin mochten maximaal twee kinderen mee. Via twee schepen uit Gouderak werden ze weggebracht. Dit was met goedkeuring van de Duitsers. In het dagboek werden namen genoemd. Dat maakte dat ik wilde weten wat er met ze gebeurd is.”

Schaamte
De reis was niet zonder gevaren omdat de geallieerden werd geschoten op elke mogelijke vorm van transport. Het was dan ook zaak om vooral ‘s nachts te varen. In juni 1945, na de bevrijding, zijn de kinderen weer thuis gekomen. Waarom dan getypeerd als ‘vergeten kinderen’? “De ouders hebben zich ervoor geschaamd om de kinderen naar onbekenden te laten gaan, onbekend voor hoe lang. Men pakte na de oorlog de draad weer op en er werd verder niet over gesproken. Iedereen had het tenslotte rot gehad.”

Vergetelheid
Door publicatie van het boek en de verfilming wordt dit vergeten stuk van de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht gebracht. Jessica is daar blij mee want dit stuk geschiedenis mag niet in de vergetelheid raken. “Het is nu lang geleden. De groep mensen die het meegemaakt hebben wordt steeds kleiner. Mijn boek is geschreven voor kinderen in groep acht van de basisschool. Als het nog kan, vraag opa of oma naar de verhalen. Over tien jaar is het waarschijnlijk te laat.”

Jessica Verhagen, Petra en Jens Surstedt waren afgelopen zaterdagmiddag te gast bij RTV Krimpenerwaard. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Dit bericht is 2397 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief