Archieven

Dit bericht is 824 keer gelezen

Iets vergeten? Ach, dat overkomt ons allemaal wel eens. Dat je als je onder druk staat of last van stress hebt, wat vaker iets vergeet, weet je misschien ook wel. Maar wist je ook al dat buitenlucht en muziek je daarbij kunnen helpen?

Regelmatig in de buitenlucht zijn is sowieso gezond voor je. Dat is natuurlijk al bekend. Maar buitenlucht doet veel meer voor je. Zo verlaagd het je cortisolniveau en je hartslag en dat heeft een gunstige invloed op je stressniveau.

Verwen je hersenen
De hersenstichting is blij met de app het ommetje. En dat is natuurlijk niet voor niets. Want door elke dag 20 minuten in de buitenlucht te zijn, geef je je hersenen een enorme boost. Daarbij maakt het nog niet eens zoveel uit of je nu gaat wandelen, fietsen of skeeleren. Vooral de buitenlucht en het buiten zijn, zorgen er voor dat je brein relatief minder prikkels krijgt. Daardoor krijg je meer rust in je hoofd.

Daarnaast zorgt de buitenlucht er voor dat ook je cortisolniveau afneemt en dat je hartslag omlaag gaat. Hierdoor neemt stress af en wordt je korte termijn geheugen beter.

Mentale vermoeidheid
Je kent vast wel dat gevoel dat er soms gewoon echt niets uit je handen wil komen. Dat je doelloos achter je computer zit maar dat van productiviteit geen sprake is. Dit verschijnsel noemen we mentale vermoeidheid. Een fenomeen dat eigenlijk erg eenvoudig te verhelpen is. Door even naar buiten te gaan. Even buitenlucht opsnuiven zorgt voor een boost waardoor je weer inspiratie krijgt en je veel productiever wordt. Heb je eens drukke dag? Pak dan toch je rugzak en ga even wandelen of fietsen. Het zal je werk zeker ten goede komen.

Vinden je kinderen (of jij zelf) jou een slechte ouder omdat je ze laat fietsen? Zet dat dan snel opzij. Sterker nog, breng je ze regelmatig met de auto, stop daar dan direct mee. Fietsen is namelijk niet alleen gezond maar verhoogd ook de schoolprestaties. Moeten jij of je kinderen regelmatig ook door de regen? Zorg dan wel dat ze een goede regendichte Rains rugzak hebben. Dat voorkomt de stress van met natte spullen op je bestemming aankomen.

Muziek voor de lange termijn
Naast buitenlucht zorgt ook muziek voor een slimmer brein, een hoger empathisch vermogen en minder stress. Muziek kan zelfs depressieve gevoelens en pijn verminderen doordat muziek je negatieve gedachten vervangt door positieve gedachten. De beat van muziek maakt je daarnaast alerter en stimuleert je hersengolven waardoor je geconcentreerder werkt. Ook is muziek van invloed op het korte termijngeheugen maar ook nog eens op je lange termijn geheugen. Of muziek luisteren terwijl je buiten bent dan een extra boost geeft, is nog niet getest.

Begin in de babytijd
Door al in de babytijd met je kind naar buiten te gaan, boost je direct de weerstand. Daarbij is het ook goed voor jouw productiviteit. Dat komt omdat baby’s na een tochtje buiten, extra goed slapen. Alle tijd dus om al je klusjes af te maken of dat lange telefoongesprek met je vriendin te voeren. Dus luiertas inpakken en er op uit. Dan heb je straks vast en zeker je handen een tijdje vrij.

Dit bericht is 824 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief