Archieven

Dit bericht is 1154 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Respect en waardering: dat is wat Stichting D-Day Krimpenerwaard wil uiten naar de veteranen in de Krimpenerwaard. Als dank voor hun diensten ontvangt iedereen het boek Kroongetuige geschreven door majoor Marco Kroon.

Elk jaar wordt door Stichting D-Day Krimpenerwaard de veteranendag gehouden. Het zijn feestelijke dagen met als doel de veteranen laten zien dat zij niet vergeten worden. Vorig jaar zou dit extra groot gevierd worden vanwege 75 jaar vrijheid, maar alles werd een jaar opgeschoven vanwege de pandemie. Ook dit jaar kan het niet doorgaan, maar Stichting D-Day Krimpenerwaard wilde deze speciale dag niet weer zomaar laten voorbij gaan.

“Wij vinden de waardering voor onze veteranen heel belangrijk. Daarom hebben wij er dit jaar voor gekozen om elke veteraan in de Krimpenerwaard het boek Kroongetuige van majoor Marco Kroon te overhandigen om te laten zien dat wij jullie niet vergeten zijn”, zegt voorzitter René Kuzee van Stichting D-Day Krimpenerwaard.

‘Nog steeds kippenvel’
“Deze dank en waardering naar onze veteranen toe is iets wat in Nederland pas veel later op gang is gekomen dan in andere landen. Zo was ik een aantal jaar geleden in Amerika. Op het vliegveld liepen militairen die zojuist waren teruggekeerd van hun missie. Wat er daar gebeurde bezorgt mij nog steeds kippenvel. Iedereen stopte, zette hun bagage neer, gingen applaudisseren en riepen ‘thank you for your service'”, vertelt Kuzee vol bewondering.

Burgemeester Roel Cazemier van Krimpenerwaard laat ook zijn waardering blijken: “We mogen niet vergeten dat onze veteranen op levensgevaarlijke missies worden gestuurd. Zij gaan daarheen in opdracht van regering en parlement. Om vrede en veiligheid te brengen in delen van de wereld waar dat niet het geval is. Soms betalen zij de hoogste prijs voor diensten aan ons land.”

‘We zijn jullie niet vergeten’
Majoor Marco Kroon – sinds 2009 drager van de Militaire Willems-Orde, – is in Het Bastion in Schoonhoven aanwezig om zijn boek kroongetuige symbolisch te overhandigen aan twee veteranen. In zijn boek vertelt hij zijn verhaal over de staatsgeheime missie in Afghanistan waar hij onder andere gevangen wordt genomen. Volgens Kroon is het boek een symbool om het verhaal van ‘ons veteranen’ te vertellen.

“Wat ik nog vaak merk is dat wanneer ik het boek aanbiedt bij gemeente voor hun veteranen dat ze zeggen: ‘mooie, unieke actie, maar Marco Kroon.. Nee laat maar’ en dan denk ik we gaan nu echt het doel voorbij. Het gaat niet om mij, maar om de veteranen die thuis zitten. Mannen waarvan al twee jaar lang alle ceremonies en herdenkingen zijn afgepakt door een pandemie. Waar niemand iets aan kan doen. En ook al is het boek maar een stukje papier.. Het is wel een symbool om te zeggen: ‘we zijn jullie niet vergeten'”, aldus Kroon.

Door Billie Twigt.

Dit bericht is 1154 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief