Dit bericht is 1641 keer gelezen
BERGAMBACHT- Een bescheiden fototentoonstelling aan de wand van één van de lokalen was voor veel aanwezigen een feest van herkenning uit de tijd dat zij zelf of hun kinderen peuterspeelzaal Kleinduimpje bezochten.
In een krantenknipsel uit 1972 werd uitvoerig verhaald hoe deze voor Bergambacht nieuwe voorziening tot stand was gekomen. Een aantal ouders zocht elkaar op omdat ze vonden dat een verblijf van twee ochtenden per week in een peuterspeelzaal een waardevolle aanvulling zou zijn op de opvoeding van de peuter.
Het kind vindt er immers andere en meer speelmogelijkheden dan thuis. Een stelling die niet iedereen onderschreef. In die jaren vonden velen nog dat kinderen zo lang mogelijk onder moeders vleugels moesten blijven.
Huis-aan-huis actie
Maar de betrokken ouders zetten door. Ze richtten een stichting op. Er werd een bestuur gevormd en het gemeentebestuur werd benaderd met het verzoek een startsubsidie te verstrekken en een ruimte ter beschikking te stellen. Dat werd een lokaal van de vroegere kleuterschool aan de Meent. De aanmeldingen stroomden binnen en de bestuursleden en ouders gaven het lokaal een grondige opknapbeurt.
Tekst gaat verder onder foto
Door middel van een huis-aan-huisactie werd bruikbaar speelgoed ingezameld en vanaf 4 september werd de peuterspeelzaal in gebruik genomen. Ineke Grube, toen nog mevrouw Grube genoemd, was aangetrokken als deskundig leidster. Twee moeders hielpen haar om de twee- tot vierjarigen twee leuke speelochtenden per week te bezorgen.
Spelend leren
Ineke Grube was er ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig jubileum ook weer bij. Samen met Martha Wegenaar die meer dan twintig jaar bij Kleinduimpje werkzaam was. Ze boden Mariëlle Both en Herma Lagendijk, twee pedagogisch medewerksters binnen het huidige team een passend geschenk aan.
“Er is in vijftig jaar veel veranderd, maar toch ook weer niet” constateerden ze gezamenlijk. De nadruk ligt nog steeds op lekker spelen met leeftijdsgenootjes, maar er is wel meer aandacht voor de voorbereiding op de overstap naar de basisschool. “We werken veel met thema’s” aldus Herma en Mariëlle. “Zo hebben we de afgelopen weken veel gewerkt met het thema feest waarin we hebben toegewerkt naar de feestelijke afsluiting vandaag.”
Tekst gaat verder onder foto
Peuteropvang Kleinduimpje voorziet nog altijd in een behoefte. Inmiddels maakt de opvang deel uit van Waardse Kids kinderopvang en is alweer lange tijd gevestigd aan de Bloemengaarde. De medewerksters ontvangen iedere ochtend rond 16 kinderen. Er is zelfs een wachtlijst. Net als de ouders van toen vinden de ouders van nu het belangrijk dat hun peuters vaardigheden ontwikkelen te midden van andere kinderen.
Diverse samenstelling
De samenstelling van de groepen is veel diverser dan een halve eeuw geleden. Er komen meer kinderen met een andere taalachtergrond dan toen. Die passen zich over het algemeen gemakkelijk aan en verlaten de peuteropvang met voldoende kennis van de Nederlandse taal om aan de basisschool te kunnen beginnen. “Daar zijn we best trots op!”
Terwijl ouders en andere belangstellenden geanimeerd met elkaar in gesprek raakten over vijftig jaar peuteropvang vermaakten de kinderen zich prima. Binnen en buiten konden ze spelletjes doen, er was een springkussen, een ijscokar en een tafel waaraan ze hun eigen taartjes konden versieren. Kortom, het was voor jong en oud een leuk feestje bij peuteropvang Kleinduimpje. “We gaan met veel plezier aan de volgende halve eeuw beginnen” besluiten Mariëlle en Herma enthousiast.
Dit bericht is 1641 keer gelezen
Recente reacties