Archieven

Dit bericht is 1530 keer gelezen

BERGAMBACHT/LEKKERKERK – Gemaal Krimpenerwaard aan de Lekdijk tussen Lekkerkerk en Bergambacht krijgt een nieuwe pomp. Deze pomp is bijzonder, want naast dat vissen er heelhuids doorheen kunnen zwemmen, wekt hij ook energie op.

Gemaal Krimpenerwaard pompt water vanuit de sloten in de Krimpenerwaard naar de Lek en kan ook water vanuit de Lek naar de Krimpenerwaard voeren als er meer water nodig is in de polder.

De pomp van het gemaal is voorzien van een elektromotor, die energie opwekt zodra hij water inlaat. De schoepen van de pomp draaien dan de andere kant op, waarmee energie wordt opgewekt. Deze energie gebruikte het hoogheemraadschap in eerste instantie om het gemaal te laten draaien, wat over is wordt terug geleverd aan het net.

De aanleg van de nieuwe pomp begint half april als het stormseizoen voorbij is en we weer in en om dijken mogen werken. De werkzaamheden duren tot in november 2020.

De nieuwe pomp wordt medegefinancierd door een Europese subsidie. Ook
Rijkswaterstaat betaalt mee aan de nieuwe pomp. Dit omdat ze visvriendelijkheid belangrijk vindt vanuit de Kaderrichtlijn Water. Om het gemaal helemaal visvriendelijk te maken, worden ook de kleppen in de leidingen en de krooshekken aangepast, zodat vis zich niet beschadigt aan scherpe randen of hoeken.

Dit bericht is 1530 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief