Archieven

Dit bericht is 788 keer gelezen

bijenKRIMPENERWAARD – De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) doet vrijdag 15 en zaterdag 16 maart mee aan de landelijke Bijenwerkdag. Dit in het kader van Nederland Zoemt, een actie om wilde bijen te helpen.
“Al langer is bekend dat de insectenpopulaties in West-Europa en dus ook in Nederland, enorm onder druk staan en een aantal soorten al zijn uitgestorven”, vertelt Joke Colijn van de NVWK. “Insecten en met name de wilde bijen, zijn enorm belangrijk voor onze voedselvoorziening en voor de biodiversiteit. Planten zoals granen en fruitbomen hebben insecten nodig voor bestuiving, maar ook vogels en (vleer)muizen die van insecten afhankelijk zijn voor hun voedsel, raken bedreigd in hun voortbestaan.”
Het lopende Graslandvlinderproject van de NVWK is behalve voor de bedreigde graslandvlinders zoals argusvlinder, kleine vuurvlinder en icarusblauwtje, ook gunstig voor wilde bijen en andere nuttige insecten. In samenwerking met grondeigenaren zijn diverse leefgebieden voor vlinders en bijen aangelegd. Op deze percelen vinden vlinders en bijen bloemen en planten voor voedsel, schuil- en voortplantingsmogelijkheden. Om de bijen een handje te helpen is op elk perceel ook een zogenaamd insectenhotel gebouwd.
De Bijenwerkdag worden gehouden op de Lekweide in Bergambacht en op de Weydeblick bij het sportpark in Lekkerkerk, in samenwerking met Staatsbosheer. De werkzaamheden bestaan onder meer uit percelen inzaaien, struiken planten en het verwijderen van ridderzuring en distels.
Voor het steken van ridderzuring en het distels trekken is speciaal handgereedschap aanwezig, zoals door boeren werd ontwikkeld en decennialang is gebruikt. De dichtheid van deze opgekomen storingssoorten belemmeren ontkiemen en groei van gewenste plantensoorten op de in 2018 ingezaaide percelen.
Er wordt van 9.30 tot 16.00 uur op beide locaties gewerkt. Elke deelnemer mag zelf bepalen hoe lang hij of zij meehelpt. Neem eigen werkhandschoenen mee, zorg voor stevig schoeisel, en breng ook een lunchpakket mee. Staatsbosbeheer zorgt voor koffie, thee en een drankje na afloop. Aanmelden kan via ariewilkooy@ziggo.nl.

Dit bericht is 788 keer gelezen

Deel dit:
van tot
Gepland Agenda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief