Dit bericht is 3348 keer gelezen
KRIMPENERWAARD – Nog maar een week geleden verhuisde het distributiecentrum van de voedselbank IJssel en Lek vanuit Stolwijk naar een nieuwe locatie in Lekkerkerk.
“We zijn er reuze blij mee”, vertelt secretaris Frits Bruëns tijdens een rondleiding. “Het pand is ons belangeloos ter beschikking gesteld door de eigenaar, is bijna drie keer zo groot als ons vorige onderkomen en door onze vrijwilligers geweldig opgeknapt.”
De inrichting voldoet aan alle eisen om een voedselbank te kunnen runnen. Een speciale vloer, die gemakkelijk schoon te houden is, stellingen tot drie meter hoog om de goederen op te kunnen slaan, rollenbanken waarop de spullen kunnen worden gesorteerd, een heftruck, twee vriescellen en twee koelcellen en een ruimte waarin de vrijwilligers kunnen pauzeren. “Hier kunnen we dankzij een aantal sponsoren voorlopig prima uit de voeten”, stelt Bruëns trots vast.
Uitgiftepunten
‘Gezond voedsel voor iedereen in de Krimpenerwaard’, is de missie van voedselbank IJssel en Lek. Wekelijks verstrekt de organisatie rond 250 pakketten aan 160 cliënten in de gemeente Krimpenerwaard. Via uitgiftepunten in de kernen Schoonhoven, Stolwijk en Lekkerkerk en waar nodig thuisbezorgd in de andere kernen.
De voedselbank bepaalt niet zelf wie er voor een wekelijks voedselpakket in aanmerking komt. Dat laten zij over aan het bureau voor maatschappelijk werk Kwadraad, dat aan de hand van de gezinssituatie en hun financiële positie beoordeelt of de betrokken inwoners een beroep kunnen doen op de voedselbank.
“Dat is niet fijn maar wel hard nodig”, vertelt Bram Catsburg, die in het distributiecentrum het werk van de vrijwilligers in goede banen leidt. Zij zorgen ervoor dat voor alle cliënten iedere vrijdag een pakket klaarstaat met een aantal (houdbare) basisproducten en een hoeveelheid verse producten zoals brood, zuivel en groenten. “Bij de samenstelling van de pakketten proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de samenstelling van het gezin.” De producten komen deels van het regionale distributiecentrum in Rotterdam en deels van lokale supermarkten en winkeliers in de regio.
Coronavirus
De strijd tegen het coronavirus heeft natuurlijk ook effect op de werkwijze van de voedselbank. Er is gelukkig geen tekort aan producten, ook niet aan verse spullen zoals vlees, groenten, fruit en brood, maar er moest wel een aantal maatregelen worden genomen. Zo krijgen de cliënten hun pakket niet meer aangeboden in de bekende oranje kratten maar in papieren zakken, die na één keer gebruiken kunnen worden weggegooid. En er zijn voor de vrijwilligers extra maatregelen genomen om de hygiëne te waarborgen.
“Handen wassen, handen wassen en afstand houden tot elkaar”. vertelt vrijwilliger Nico van Schelven tussen zijn werkzaamheden door. De cliënten komen niet meer binnen maar krijgen hun pakket bij de deur aangereikt. “Wij hopen op deze manier onze werkzaamheden voort te kunnen zetten zonder een besmettingshaard te worden” aldus Frits Bruëns.
“Wij zouden dit werk niet kunnen doen zonder onze sponsoren, maar zeker niet zonder onze zeer gemotiveerde vrijwilligers”, besluit hij de rondleiding.
Dit bericht is 3348 keer gelezen
Recente reacties