Archieven

Dit bericht is 1092 keer gelezen

AMMERSTOL – Gezellig met elkaar keuvelen in het ‘Oude Mannenhuis’, maar ondertussen goed in de gaten houden of er klanten aan de overkant staan. Vrijwel iedereen die gebruik maakt van het Voet/Fietsveer ‘Af en Toe’ is enthousiast over deze leuke en vooral ook (ont)spannende manier om de Lek over te steken. De gastvrije ontvangst van de vrijwilligers maakt de beleving compleet.

Aan de kant van Groot-Ammers kunnen voetgangers en fietsers een witte boei omhoog hijsen als men naar de overkant wil. Als door een wesp gestoken komt de boot snel aangevaren, handig manoeuvrerend langs boten en schepen.  “Het is heerlijk om op het water te zijn”, maakt schipper Bert Overbeek afgelopen zondag duidelijk. “De mensen vinden het leuk om op een ouderwetse manier de overtocht te maken. Zoals je ziet is er regelmatig scheepsverkeer waar we rekening mee moeten houden.” Met pretoogjes vertelt hij dat juist de golven van andere schepen de mensen op scherp zetten. “Dan zien ze de golven aankomen en houden ze zich goed vast. Maar deze boot kan daar prima tegen dus niets aan de hand.”

Wens
Het seizoen, wat loopt van april tot eind september, is dit jaar zo’n zes weken later van start gegaan door de coronacrisis. “Als het goed weer blijft, gaan we ook in oktober een aantal weken varen”, vertelt voorzitter Gerjo Goudriaan. Zij is vandaag matroos/ hulpschipper om passanten te helpen in- en uit te stappen. Enige behendigheid is daarbij gevraagd, want de boot wiebelt op de golven en elektrische fietsen kunnen relatief zwaar zijn om te tillen. De kosten voor onderhoud van de boot komen uit donaties van vrienden, opbrengsten verkoop koffie, thee of fris in het huisje en een bijdrage van klanten op vrijwillige basis. “De benzine voor de boot krijgen we gratis van  het bedrijf Den Hartog waar ook onze aanlegsteiger is”, geeft Gerjo aan. “We hebben wel de wens om deze aanlegsteiger te veranderen zodat fietsers nog makkelijker de boot in- en uit kunnen komen.”

Vrijwilligers
Het Voet-/Fietsveer draait geheel op en door vrijwilligers. Zo ook Victor Meeuwissen uit Krimpen a/d Lek. “Zo’n dertig jaar geleden ben ik lid geworden van de vereniging tot behoud van voetveren”, legt hij uit aan RTV Krimpenerwaard. “Dit omdat het toenmalige driehoeksveer bij Krimpen a/d Lek/ Kinderdijk/ IJsselmonde dreigde te verdwijnen. Zodoende ben ik erbij betrokken geraakt en heb mij jaren geleden aangemeld als vrijwilliger bij  ‘Af en Toe’. De gemoedelijke sfeer rondom het Ammerse veer maakt dat hij wekelijks op zondag even langskomt. Als hulpschipper is hij ook regelmatig op de woelige baren te vinden.

Avontuur
Maar dan is het tijd om de overtocht te gaan maken. De passagiers worden netjes geholpen om in te stappen. De fietsen worden vastgezet en de touwen losgemaakt. “Zo’n klein bootje is echt een avontuur”, glimlacht een fietser uit Brabant. “Wij zoeken altijd de kleine pontjes op.” Samen met zijn vrouw bivakkeert hij op de camping in Meerkerk.  Verrast waren ze ook dat de overtocht niet in een rechte lijn gaat maar onder een schuine hoek. “Dat maakt de tocht extra lang, hoe leuk is dit”, schatert zijn vrouw.

Het Voet/Fietsveer ‘Af en Toe’ vaart iedere zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Komende zaterdag vaart men ook tussen Schoonhoven en Nieuwpoort. Dit ter gelegenheid van de start van het 13e Nazomerfestival. RTV Krimpenerwaard heeft opnamen gemaakt. Deze worden uitgezonden zaterdag 5 september tussen 12.00 en 14.00 uur.

Dit bericht is 1092 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief