Archieven

Dit bericht is 1848 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Nick Vogelenzang de Jong is sinds enkele maanden Ambassadeur LHBTI+ bij het onlangs opgerichte RegenboogNetwerk Krimpen aan den IJssel en hij is meer dan blij verrast over de belangstelling en medewerking die de werkgroep van diverse kanten mocht ontvangen.

Als op maandagmorgen stipt om 9.00 uur de regenboogvlag voor het Raadhuis wordt gehesen kijkt een flinke groep plaatsgenoten toe. Onder hen vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke instellingen en opvallend veel actieve leden van een aantal politieke partijen.

Na een kort woord van welkom door wethouder Coen Derickx, die onder andere participatie en diversiteit in zijn portefeuille heeft, was het Kees van den Brink die de vlag mocht hijsen. Kees is eveneens lid van het RegenboogNetwerk Krimpen en ook hij was verheugd dat er zo enthousiast is gereageerd op het initiatief om van de Internationale Coming Out Day in Krimpen aan den IJssel iets bijzonders te maken.

De Internationale Coming Out Day, die jaarlijks op 11 oktober wordt gehouden is de dag waarop wordt stilgestaan bij het moment dat een lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of intersekse persoon (lhbti+) openlijk uit de kast komt. In steeds meer Nederlandse gemeenten wordt de regenboogvlag gehesen én zijn er activiteiten.

Het is niet de dag waarop mensen uit de kast moeten komen, want dat moment moet ieder voor zich bepalen. Het is wel de dag van zichtbaarheid van en aandacht voor lhbti+’ers. Een dag waarop er aandacht is voor wat er goed en wat er nog niet goed gaat qua acceptatie.

Anders dan de Gay Pride en Roze Zaterdag vindt op Coming Out Day geen grote centrale viering plaats, maar worden er op meerdere plaatsen kleinere activiteiten georganiseerd door lokale organisaties. Zo ook in Krimpen dus. Weliswaar werd de regenboogvlag al bij eerdere gelegenheden gehesen, maar van een programma op deze schaal was voorheen nog geen sprake. “Door het hijsen van deze vlag symboliseren wij dat iedereen mag liefhebben wie hij of zij wil en daar openlijk voor mag uitkomen.”

Regenboogvlaggen op meerdere locaties
Na het hijsen van de vlag op het Raadhuisplein verplaatste het gezelschap zich naar eetcafé De Crimpenaar waar onder het genot van thee, koffie en cup cakes in vrolijke regenboogkleuren vooral veel ervaringen werden gedeeld. Halverwege de bijeenkomst kwamen met vlaggen uitgeruste vertegenwoordigers van soortgelijke organisaties in de regio bij hun nieuwe buren op bezoek. Op dat moment hingen er ook al regenboogvlaggen bij de scholen en bij een aantal sportverenigingen in de gemeente.

Drie voorstellingen door Theater AanZ
RegenboogNetwerk Krimpen nodigde Theater AanZ uit die op Coming Out Day driemaal een voorstelling speelt. Eerst op het Krimpenerwaard College en het Comenius College en ‘s avonds voor een breder publiek in De Wingerd. Het spreekt voor zich dat het thema draait om het vergroten van het respect en het optimaliseren van een warm en veilig gevoel voor mensen met een lhbti+ achtergrond in de samenleving.

“Ons doel is de zichtbaarheid te verbeteren en een plek te creëren waar iedereen zich thuis kan voelen”, aldus Nick, die de oprichting van een regenboogcafé niet uitsluit. Dat is nog toekomstmuziek, maar op deze Coming Out Day is in ieder geval gebleken dat het onderwerp leeft in Krimpen en dat veel plaatsgenoten positief aankijken tegen meer openheid, individuele vrijheid en respect voor elkaar.

Dit bericht is 1848 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief