Dit bericht is 1197 keer gelezen
SCHOONHOVEN – Het Historisch OntmoetingsPunt Schoonhoven organiseert op woensdag 4 mei de tweede editie van het landelijke programma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet in Schoonhoven. Op een vijftal locaties vertellen nazaten en onderzoekers de levensverhalen van Joodse Schoonhovenaren en Schoonhovense burgers die in verzet kwamen. Ook is het gebouw van de voormalige synagoge aan Haven 13 te bezoeken.
Op het programma staan zowel bekende als onbekende namen uit het Schoonhovense.
Eén van de bekende namen is die van de Joodse familie Schenk (foto) die tijdens de oorlog nog aan de Albrecht Beijlinggracht woonde. Ad de Vaal vertelt hier op 4 mei over hun lotgevallen.
Onbekende namen uit de oorlog zijn die van drie studenten van de vakschool: Jules Bolle, Karel Frankenhuis en Salomon Kan. Esther Helsinger en Cecile Malingré zochten uit wat er van de drie jongeren, die voor hun opleiding in Schoonhoven woonden, is geworden. Ook Benjamin Sternfeld is een naam die niet veel mensen zullen kennen. Deze geboren Schoonhovenaar was actief als dansleraar in de regio en vestigde zich vanuit Schoonhoven via Gouda in Den Haag. Zijn kleindochter komt naar Schoonhoven om zijn levensverhaal te vertellen, dat eindige in Auschwitz.
Verzet
In het parallelprogramma Huizen van Verzet wordt verteld over de levens van Johannes Holswilder, Heinz Lettink en Peter Will.
Johannes Holswilder was makelaar en woonde aan de Havenstraatse Wal. Hij sloot zich aan bij de verzetsgroep Oranje Vrijbuiters. Otto Ooms deed onderzoek naar hem. Diana Lettink vertelt over haar grootvader Heinz Lettink, geboren in het Duitse Oldenburg en opgegroeid in Schoonhoven. Hij voegde zich bij het Nederlandse Korps Mariniers en dook aan het begin van de oorlog onder. Hij was actief als koerier, hielp onderduikers en speelde inlichtingen door naar de geallieerden. Hij overleed net na de bevrijding. Tot slot is Joop Will te gast. Hij vertelt over zijn vader Peter Will die in 1896 werd geboren in Schoonhoven als zoon van een kaashandelaar. In 1910 verhuisde het gezin naar Nijmegen. Al in de dertiger jaren wantrouwde Will de nationaal-solistische ideologie en hij aarzelde na mei 1940 niet om in verzet te gaan. Dit moest hij met de dood bekopen.
Het programma is vrij toegankelijk. Hou er rekening mee dat sommige verhalen in woonhuizen worden verteld en de capaciteit daar beperkt is. Er kan niet vooraf gereserveerd worden. Bijna alle verhalen worden op meerdere tijdstippen verteld. Op grotere locaties, zoals de bibliotheek en het Zilvermuseum, kan men altijd terecht.
Kijk voor de tijden en het programma op de website van Open Joodse Huizen: www.openjoodsehuizen.nl. Naast Schoonhoven doen er 15 andere steden in het land mee.
Dit bericht is 1197 keer gelezen
Recente reacties