Archieven

Dit bericht is 3777 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – Marike van Cappellen, dochter Myrthe en locatiemanager Lucas zijn vast van plan van de herontwikkeling van de gebouwen en terreinen van de voormalige Bolnes Motorenfabriek een succes te maken. Een cultureel en culinair centrum gaat het worden, gelegen in een bosrijk natuurgebied langs de Nieuwe Maas. Ze vertellen er enthousiast over.

In 1923 vestigde de overgrootvader van Marike zich vanuit de gemeente Bolnes op het eiland De Zaag. Vandaar de naam. Vier generaties verder zijn het terrein en de opstallen nog steeds in bezit van de familie. De motorenfabriek bestaat niet meer. Niet lang na de viering van het honderdjarig bestaan zakte de vraag naar scheepsdieselmotoren in en werd de productie van de motoren gestaakt. De wereldwijde service aan nog draaiende motoren werd nog enkele jaren voortgezet en uiteindelijk overgedragen aan het Finse Wärtsilä Diesel. De fabriek en de bijbehorende kantoorgebouwen werden in delen verhuurd aan andere bedrijven en ook gebruikt voor activiteiten op het gebied van kunst en cultuur.

Fase 1, het Huis van de Kikker
Het plan omvat drie fasen, waarvan het eerste inmiddels is gerealiseerd. In de directiewoning die de heer Van Cappellen destijds liet bouwen is een multifunctionele ruimte ingericht die voor veel doeleinden kan worden gebruikt. Organisaties kunnen er in een sfeervolle ruimte en rustige omgeving vergaderingen organiseren. Gezelschappen kunnen er terecht voor evenementen, feesten, partijen en diners waar tot vijftig gasten kunnen aanschuiven. De voormalige woonkamer met serre is groot maar oogt dankzij de aankleding intiem.

De verzorging van de inwendige mens is uitstekend. “We hebben de oorspronkelijk uit Australië afkomstige chef-kok Lucas Jeffries bereid gevonden onze keukenbrigade aan te voeren en die weet met zoveel mogelijk producten uit de Krimpenerwaard verrassende gerechten op tafel te zetten.”

In het gebouw zijn vier luxe suites ingericht waar gasten kunnen overnachten. Twee van de vier hotelkamers kijken uit over de rivier en het voor gasten toegankelijke natuurgebied De Zaag. Dat is nog eens prettig wakker worden!

‘Huis van de Kikker’ doopten zij dit onderdeel van het project. De eerste heer Van Cappellen had een wat afwijkend loopje en werd door zijn medewerkers De Kikker genoemd. Of hij dat erg kon waarderen vertelt het verhaal niet, maar de bijnaam bleef generaties lang in de familie. Vandaar.

Fase 2, restaurant De Proefstand
De voormalige kantine van de motorenfabriek was in de eerste plaats een plek waar de medewerkers tussen de middag hun boterhammen konden eten, maar werd in de avonduren en weekeinden veelvuldig gebruikt voor feesten en partijen.

Die plek wordt ingericht tot een sfeervol restaurant waar bezoekers dagelijks terecht kunnen voor een lunch, een high tea of een diner. Ook hier staat chef-kok Jeffries straks achter de kachel. Restaurant De Proefstand gaat de pleisterplaats heten, verwijzend naar de plek in het gebouw waar de nieuwe dieselmotoren vroeger uitvoerig werden getest. Straks zijn het de gasten die kunnen proeven. Naar verwachting gaat restaurant De Proefstand in november van dit jaar open.

Fase 3, De Motorenfabriek
De eerste productiehal achter het nieuwe restaurant is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed. Gebouwd in 1923 is dit het oudste gebouw in Nederland waarin een ijzeren prefab constructie is toegepast die afkomstig is van een Duitse fabriek waarin vroeger Zeppelins werden gebouwd.

“De Motorenfabriek zoals we dit deel van het project noemen, willen we gaan gebruiken voor een aantal doeleinden. Er komen transparante kantoorunits voor startups en ondernemers die in deze inspirerende omgeving een interactie met andere gebruikers willen aangaan en voorzieningen en kennis willen delen.

Het enorme oppervlak van meer dan 1000 vierkante meter is tevens geschikt voor evenementen, zoals beurzen, maar we kunnen ons ook voorstellen dat de gebruikers er zelf ook iets mee willen doen op sportief of cultureel gebied. Het gebouw ademt de sfeer van honderd jaar noeste arbeid en die blijft in de nieuwe opzet beslist bewaard.”

Alle informatie over de mogelijkheden in Het Huis van de Kikker en de twee nog in de steigers staande projecten is te vinden op www.zaag55.nl. “Mail of bel gerust”, besluiten Marike, Myrthe en Lucas uitnodigend.

Dit bericht is 3777 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Voormalige motorenfabriek krijgt nieuwe bestemming

  • Wat leuk om te zien ! wij kijken vanuit Bolnes, het oude postkantoor op de zaag en de locatie uit. Veel succes met verbouwen !

  • Ben in het bezit van een Bolnes3kl nr bouwnr 1960 sinds aug 1973 en die heeft nu 2995 draaiuren
    (20-6-22)
    Stil going strong Maar ik wil haar nu overdragen aan
    een nwe enthousiast eigenaar ws Thomas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief