Archieven

Dit bericht is 1532 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – De provinciale CDA-fractie heeft vraagtekens bij de ‘opvallend veel’ onteigende boerenbedrijven in de Krimpenerwaard in het kader van natuurbeheer.

CDA Statenlid en melkveehouder Jaco Kastelein heeft inmiddels het college van Gedeputeerde Staten Zuid-Holland om opheldering gevraagd. Hij wil weten of het college op de hoogte is van het grote aantal onteigeningen in de Krimpenerwaard en of niet eerst aan Provinciale Staten gevraagd moet worden om goedkeuring te verlenen voor het onteigen van deze boerenbedrijven. “De uitkoopbedragen die nu worden geboden zijn volgens de betrokken ondernemers veel te laag”, aldus Kastelein. “Hiermee wordt het onmogelijk voor de boeren om een vergelijkbaar bedrijf terug te kopen en wordt er eigenlijk een beroepsverbod opgelegd door de gemeente Krimpenerwaard.”

Kastelein wijst erop dat bij de realisatiestrategie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) is afgesproken dat er een minnelijk – ofwel ongedwongen – verwervingstraject wordt doorlopen en in uiterste gevallen onteigening mag plaatsvinden van boerenbedrijven, waarvoor Provinciale Staten goedkeuring dient te geven.

“Wij hebben vernomen dat de bevoegdheid rondom onteigening en de uitkoop van boerenbedrijven in de Krimpenerwaard bij de gemeente ligt. Het traject van deze ongedwongen verwerving van boerenbedrijven heeft inmiddels plaatsgevonden en er is overgegaan tot onteigening. Het blijkt echter dat het aantal onteigeningen groter is dan de bedrijven die ‘minnelijk’ zijn verworven. Aanleiding hiervoor is het verschil van inzicht van de waarde en het bod dat wordt gedaan door de gemeente Krimpenerwaard.”

Het Statenlid stelt dat enkel in uiterste gevallen tot onteigening mag worden overgegaan. “Had het minnelijke verwervingstraject niet meer kans moeten krijgen” Ook wil hij weten wie er betrokken is bij het bepalen van de waarde van de boerenbedrijven en wat er op dit moment gebeurt in de Krimpenerwaard binnen het zojuist gestarte realisatiestrategie NNN-netwerk.

Binnen de gemeente Krimpenerwaard heeft de lokale CDA-afdeling ook vragen gesteld.

Onlangs protesteerden boeren uit de Krimpenerwaard tegen onteigening van hun land. Op verschillende rotondes in de Krimpenerwaard werden tractoren geparkeerd om aandacht te vragen voor de getroffen boeren.

Dit bericht is 1532 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief