Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 2411 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Het was afgelopen zaterdag voor veel mensen een vreemde gewaarwording: in het centrum van Schoonhoven liepen mensen in witte pakken met maskers. Bijna niemand wist precies wat de bedoeling hiervan was. RTV Krimpenerwaard sprak met initiatiefneemster Donna van der Horst.

“Wij waren daar omdat we tegen de vergaande maatregelen zijn zoals de mondkapjes- en vaccinatieplicht”, maakt Donna telefonisch duidelijk aan onze verslaggever. “Ook de lockdown vinden we te ver gaan. Op een kunstzinnige manier proberen we zo de mensen een spiegel voor te houden. Door de onderdrukking van de overheid zouden we over drie tot vijf jaar er zo bij kunnen lopen, als een nummertje. We hebben dan niets meer te vertellen.”

Vooraankondiging
Oorsprong van de ‘Guerilla Mask Force’ komt uit het Zwitserse Bern. Op een afwijkende manier wordt mensen duidelijk gemaakt van de toenemende regeldruk vanuit de overheid. Belangrijk hierbij is dat we hier niet te maken hebben met virusontkenners. Het viel Donna op dat weinig mensen bekend zijn met deze kunstzinnige manier van meningsuiting. “Ook de politieagent ter plaatse wist van niets”, grinnikt ze. “We hadden het vooraf niet aangekondigd. Was ook niet nodig omdat het niet een officiële vorm van demonstreren is.” Via social media heeft de initiatiefneemster diverse mensen bereid gevonden om mee te doen. Vooraf is geoefend in een weiland bij Polsbroek. Einde van de maand is een grote actie gepland op het Malieveld in Den Haag. Donna sluit niet uit dat de groep binnenkort in de Krimpenerwaard nogmaals uiting geeft op de onvrede die leeft.

Bang
De vraag is dan ook: waar is men zo bang voor? Gaat de overheid ons vertellen wat we wel of niet moeten en mogen? We merken bij Donna dat er een bepaalde angst is dat dit wel gaat gebeuren. “Ik ben daar meer bang voor dan voor het coronavirus zelf.” Tot slot geeft ze nog een toelichting welke gelijkenissen toont zoals het boek ‘Inferno’ van Dan Brown’. In dat verhaal maakt een geniale biochemicus een virus welke moet zorgen dat de wereldbevolking flink minder wordt. Hij voorzag dat het aantal mensen exponentieel groeit, net zoals nu het coronavirus. En zo ziet Donna de situatie: “het virus is een antwoord van de natuur, omdat we met teveel mensen op de aarde zijn. En de natuur, die moet je nooit tegenwerken.”

Donna van der Horst is komende zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te gast in de radio-uitzending bij RTV Krimpenerwaard.

 

 

Dit bericht is 2411 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Vreedzame demonstratie van ‘Guerilla Mask Force’ nader toegelicht

 • Al dat geschreeuw om aandacht ben ik zó zat aan het worden. De ziekenhuizen liggen niet voor niets vol. Mijn collega’s leidden de afgelopen maanden niet duizenden callcentermedewerkers op voor de GGD’s omdat ze niets anders te doen hadden. En: het kabinet had zich niet laten vallen als ze echt zin hebben om volk en vaderland eens lekker een potje te onderdrukken.

  Kritiek is prima, een mening mag er zijn en dat geldt ook voor die van mevr. Van der Horst, ongeacht wat een ander daarvan vindt. Echter: haar suggestie dat we over drie tot vijf jaar mogelijk geen eigen identiteit meer zouden mogen hebben (“als een nummertje”, zie ook: de witte onherkenbare pakken) raakt kant noch wal. Als ze ervan overtuigd is dat er een overheid is die dit met ons van plan is, mag ze dit eerst wel eens aantonen voor ze zomaar wat gaat roepen.

  Journalistiek gezien is deze inhoudelijke keuze m.i. ontzettend zwak. De laatste tijd zijn nieuwsmakers steeds meer opgeschoven naar het idee: ‘als ik twee partijen aan het woord laat ben ik neutraal’. Dat is echter niet helemaal waar; als ik iemand zwartmaak met allerlei leugens als voorbeelden, en die ander moet zich in evenveel zendtijd verdedigen, kiest de luisteraar voor mij–ik had voorbeelden, die ander lijkt wel in de verdediging te schieten.
  Gerenommeerd journalist Christiane Amanpour heeft hier een mooie reeks interviews over gegeven met de strekking: “Be truthful, not neutral.” Dat betekent: je doet aan waarheidsvinding. In dat kader verdient de bewering van mevr. Van der Horst zeker een kans, ***nadat die voor publicatie een factcheck overleeft.***
  Het interview met Amanpour vind je hier: https://youtu.be/Hn8PkpWvqMs

  Be truthful, not neutral. Ongefundeerde claims verspreiden is gevaarlijk, zoals we nog maar iets meer dan een weekje geleden hebben gezien in de VS.

 • Er is geen vaccinatie plicht ! Is vrijwillig. Mensen zijn een beetje de weg aan het kwijt raken.
  Als je niet wil vaccineren ook goed alleen niet zeuren als er met bepaalde evenementen moet kunnen aantonen dat je negatief getest ben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
 • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief