Archieven

Dit bericht is 763 keer gelezen

BERKENWOUDE – ‘125 jaar zingen in de polder’, luidt de titel van het jubileumboek dat de gemengde zangvereniging Vriendschap onlangs uitgaf. Het is niet het eerste jubileumboek van de op 11 januari 1896 opgerichte vereniging. Aansluitend op vorige edities besloot de redactie in deze uitgave vooral belevenissen van de afgelopen tien tot vijftien jaar te belichten. Een groot aantal leden kwam aan het woord en dat leverde mooie en interessante verhalen op over de recente geschiedenis.

Uit al die verhalen blijkt de passie van de vijftig leden voor het samen zingen. ‘Vriendschap’ is vanaf het begin een gemengde zangvereniging geweest en dat was ten tijde van de oprichting aan het einde van de 19e eeuw best bijzonder. En zo is het altijd gebleven, hoewel er in de dertiger jaren van de vorige eeuw alleen dames lid waren. De heren lieten het in die tijd afweten en kwamen pas later weer terug in het gezelschap.

Steeds hoger niveau
Ook nu nog is het aantal mannelijke koorleden in de minderheid en zijn met name tenoren en bassen van harte welkom. Die moeten voorafgaande aan hun lidmaatschap wel een stemtest doen, want Vriendschap zingt graag op een niveau dat veel van de leden vraagt. “De afgelopen veertig jaar stonden er voornamelijk klassieke werken in ons repertoire en dat zijn meestal geen eenvoudige meezingers”, aldus voorzitster Lucie Boonekamp. “Onder leiding van onze dirigent Cees-Willem van Vliet die al een aantal jaren op de bok staat, halen we een steeds hoger niveau”, vertelt ze met enige trots.

Dat bleek vorige week zaterdag maar weer tijdens het jubileumconcert in de Sint Jan in Gouda. Vierhonderd gasten genoten van het Dona Nobis Pacem van Vasks, het Miserere Nobis van Allegri en als klap op de vuurpijl het Requiem van Mozart. Het Holland Symfonie Orkest en een viertal solisten begeleidden het koor. Een fantastische avond, zowel voor de deelnemers als voor de luisteraars, die ook nog op een bijzondere manier werd afgesloten. Tot verrassing van de aanwezigen nam burgemeester Roel Cazemier van de gemeente Krimpenerwaard het woord om namens koning Willem-Alexander de Koninklijke Erepenning aan de vereniging uit te reiken. Een kleinood dat niet heel vaak aan een vereniging wordt geschonken.


Thuis oefenen via Zoom

De voorbereidingen voor het jubileumconcert verliepen moeizaam. De oorzaak laat zich gemakkelijk raden. Door corona konden de wekelijkse repetitieavonden in De Zwaan in Berkenwoude al sinds maart 2020 niet meer worden georganiseerd en moest het bestuur op zoek naar creatieve oplossingen om toch te kunnen oefenen. Er werd enige tijd gebruik gemaakt van ‘Zoom’ waarbij de leden thuis achter hun computer hun partijen zongen, er werd geoefend in de ruimere Ichthuskerk in Lekkerkerk en zelfs in de grote tuin van een woonboerderij. “Dat waren wel bijzondere momenten waar we allemaal erg van hebben genoten”, blikt Lucie terug. Hoe dan ook, het resultaat werd een succes en het publiek in de Sint Jan was heel enthousiast.

Concerten bij kaarslicht
Ieder jaar in november organiseert Vriendschap de sfeervolle concerten bij kaarslicht in de dorpskerk in Berkenwoude. Inmiddels een traditie. Vorig jaar moest het altijd uitverkochte evenement worden geschrapt en ook dit jaar zit het er niet meer in. In ieder geval niet in november. Maar wie weet, er komen de komende maanden nog genoeg donkere avonden die met veel kaarsen en mooie muziek kunnen worden ingevuld. De leden van Vriendschap, die trouwens lang niet allemaal in Berkenwoude wonen, verheugen zich er bij voorbaat op. “Als het weer kan en mag gaan we er voor”, belooft de voorzitster.

Dit bericht is 763 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief