Archieven

Dit bericht is 3123 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL – “Alles is zo goed als geregeld om er weer een mooie jaarwisseling van te maken”, stelt Corrie Geleijn vast. “Als we door kunnen ten minste, want het begint er steeds meer op te lijken dat de regering een algeheel vuurwerkverbod gaat afkondigen tijdens Oud en Nieuw.”

Naast hun verf- en behangzaak aan het Zijdepark verzorgen Piet en Corrie al twintig jaar de verkoop van vuurwerk aan particulieren in Ouderkerk aan den IJssel en wijde omgeving. “Het vuurwerk is besteld, de folders liggen klaar om bezorgd te worden, de vuurwerkbunker is in orde bevonden en via internet hebben de eerste klanten hun bestellingen alweer geplaatst”, somt ze op.

Door hun jarenlange ervaring weten Piet en Corrie precies wat ze moeten inkopen om al hun klanten tot tevredenheid te bedienen. Dit jaar is het wel een beetje anders dan in de afgelopen jaren want met ingang van 2020 is de verkoop van losse vuurpijlen, knalvuurwerk zoals rotjes en Chinese rollen en enkelhotsbuizen verboden. Dus is het assortiment ingekrompen tot artikelen die aan de nieuwe regels voldoen zoals siervuurwerk, fonteinen en fopvuurwerk zoals sterretjes. Dat die beperking er is gekomen begrijpen Piet en Corrie wel. “Losse pijlen en knalvuurwerk hebben soms de neiging een andere kant op te gaan dan de afsteker had bedoeld en dat heeft in het verleden tot nare ongelukken geleid.” Siervuurwerk is verpakt in kokers in stevige dozen en kan alleen maar recht omhoog. Veel veiliger dus, mits de gebruikers er verantwoord mee om gaan.

Coronamaatregelen
Ook tijdens de laatste drie dagen van december waarop het bestelde vuurwerk wordt uitgeleverd zullen anders verlopen dan in voorgaande jaren. Dat heeft niet alleen met veiligheid te maken maar vooral met corona. Klanten die vuurwerk bestellen moeten vooraf een dag en tijdstip kiezen waarop zij hun vuurwerk komen afhalen. Daarmee probeert Vuurwerkhal Ouderkerk het bezoek te spreiden om lange rijen te voorkomen en het gevaar op besmetting tijdens het wachten te minimaliseren. “Maar ook hier zullen de mensen rekening moeten houden met een onderlinge afstand van anderhalve meter, een vaste looproute en bij voorkeur een mondkapje moeten dragen als zij onze loods betreden.” Losse verkoop aan cliënten die op het laatste moment besluiten nog wat vuurwerk te kopen wordt tot een minimum beperkt. “We raden iedereen aan vooraf te bestellen.”

Zorgen om algeheel vuurwerkverbod
Normaal gesproken kijken ze bij Geleijn met plezier uit naar die drie hectische dagen vlak voor de jaarwisseling. “Altijd druk en altijd gezellig”, vinden ze. De omzet die zij met het verkopen van vuurwerk realiseren is ieder jaar weer de kers op de taart van het goedlopende schildersbedrijf.
Maar dit jaar zijn er ook zorgen. In verband met de coronacrisis wordt de roep om tijdens oud- en nieuw een totaal vuurwerkverbod af te kondigen steeds luider. Uit Den Haag komen inmiddels signalen dat het er echt van gaat komen.

“Tot voor kort rekenden we op een topjaar omdat mensen toch al zo weinig mogen en de behoefte om het nieuwe jaar knallend in te luiden sterk is gegroeid”, aldus Corrie. Maar als de regering daadwerkelijk besluit tot een verbod zitten ze net als vele andere vuurwerkleveranciers met de gebakken peren. Geen extra omzet aan het einde van het jaar en een onverkochte voorraad die ten minste een jaar veilig moet worden opgeslagen. Dat allemaal in ruil voor een nader te bepalen compensatie.

Net als iedere weldenkende Nederlander hebben Piet en Corrie begrip voor het feit dat de overheid probeert de verspreiding van het virus in te dammen, maar ze zouden enorm teleurgesteld zijn als juist de vuurwerkbranche wordt getroffen. Dus gaan zij zolang de kogel nog niet definitief door de kerk is door met het aannemen van bestellingen. Dat kan nu al via www.vuurwerkplanet.nl. Ondertussen houden ze de berichtgeving nauwlettend en in spanning in de gaten.

Dit bericht is 3123 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Vuurwerkhal Ouderkerk is er klaar voor, maar vreest vuurwerkverbod

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief