Archieven

Dit bericht is 631 keer gelezen

Is je kind toe aan een grotere fiets? Dan komen er vast wat vragen bij je naar boven. Hoe kies je de juiste maat, wanneer is je kind toe aan fietsen zonder zijwieltjes en is het doorschuiven van een fiets naar een broertje of zusje een goed idee? Onderstaande tips helpen je snel en efficiënt.

Welke maat kinderfiets kies je? 
Hoe bepaal je de maat fiets bij kinderen? Dat heeft met name te maken met de lengte van je kind. Als richtlijn kun je aanhouden dat een 10 of 12 inch fiets hoort bij een leeftijd tussen de 3 en 4,5 jaar. Een 14 inch rond de leeftijd 3,5 tot 5 jaar. 16 en 18 inch komt dan overeen met voor 4 tot 7jaar, 20 inch is voor 6 tot 8 jaar, 24inch voor 8 tot 10 jaar en 26 voor 9 tot 12 jaar. Kijk je naar bijvoorbeeld naar een meisje in de leeftijd tussen de 4 en 6 jaar, staat dat vaak gelijk aan een meisjesfiets 16 inch.

Kinderfiets op de groei of doorschuiven? 
Het is, eigenlijk net zoals bij schoenen, belangrijk om de juiste maat kinderfiets te kopen en niet op de groei. Je kind moet goed bij de grond kunnen als het op de fiets zit. Dit is veiliger en je kind leert ook makkelijker het evenwicht bewaren. Laat je zoon of dochter op de fiets gaan zitten en kijk dan of het met platte voet op de grond kan. Zet eventueel het zadel iets hoger of lager. Let ook op het instellen van het stuur. Je kind moet recht vooruit kunnen kijken. Zo leert het rechtop zitten en rondkijken naar het verkeer en de mensen in plaats van naar de grond.

Kinderfiets met Zijwieltjes – tot welke leeftijd mag dat?
Regels over wanneer je kind moet leren fietsen of wanneer het zelfstandig en zonder zijwieltjes moet kunnen fietsen zijn er natuurlijk niet. Elk kind en elke situatie is anders. Wel is er zoiets als een gemiddelde leeftijd waarop ze dat kunnen, zo ronde het 5e levensjaar. Vaak ook het moment dat ze toe zijn aan een grotere fiets. Zet op nummer 1 dat je kind zich veilig voelt. Erg belangrij bij het leren fietsen is het belangrijk. Een goede optie kan dan zijn om de oude vertrouwde fiets nog even aan te houden en een nieuwe fiets te beloven als het goed lukt. Zo heeft je kind een extra stimulans.

Kinderfiets doorschuiven binnen het gezin
Heb je meerder kinderen is er niets mis mee om de fiets door te schuiven. Let er wel op dat het ook voor een jonger broertje of zusje een belangrijk item is. Daarbij kiezen jongens vaak andere kleuren dan meisjes en het laatste dat je wil is dat je kind zich schaamt op zijn doorgeschoven fiets. Zelfs bij zusjes kan de ene een echte poppenmoeder zijn en haar zus meer het stoere type met een hele andere smaak. Vraag gewoon eens wat je kind mooi vindt, vaak weten ze al heel vroeg precies wat ze wel of niet willen.

Er veel keuze in soorten kinderfietsen en ook in kleuren en accessoires. Kies als ouder de maat en soort fiets en laat je kind de kleur en accessoires (mee) uitkiezen. Kijk daarbij ook naar thema’s zoals spiderman, crossfietsen of heuse motorbikes voor jongens en meisjesfietsjes met mandjes voorop of zo’n leuk rekje. Ook in kleuren is er veel keuze. Kiest je dochter voor zachte kleurtjes in uni of met een leuke designs in bloemetjes, stippen of ruitjes? Of gaat ze liever voor een meisjesfiets in vrolijke uitbundige kleuren a la Ibiza style.

[ingezonden]

Dit bericht is 631 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief