Archieven

Dit bericht is 1959 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Burgemeester Roel Cazemier ging vrijdag samen met wethouder Lavinja Sleeuwenhoek op pad om de jaarlijkse vrijwilligersprijzen ‘coronaproof’ uit te reiken. Tijdens de Waarderingstour zetten de collegeleden de Vrijwilliger van het Jaar 2020 en maar liefst twaalf vrijwilligersorganisaties in het zonnetje.

“De waarderingsprijzen zijn in het leven geroepen om waardering uit te spreken richting de vele vrijwilligers en vrijwilligersinitiatieven in onze gemeente”, aldus burgemeester Cazemier. “Elke vrijwilligersorganisatie was uitgenodigd om een project te nomineren.”

Vrijwilliger van het Jaar 2020: Annie Peltenburg uit Schoonhoven
De burgemeester en wethouder reikten de Vrijwilliger van het Jaarbokaal en de Krimpenerwaardspeld dit jaar uit aan Annie Peltenburg uit Schoonhoven. Zij zorgt er al een aantal jaar vol enthousiasme voor dat een grote groep 65-plussers wekelijks bij sportvereniging Argento jeu de boules kan spelen. Door haar inzet zijn de velden altijd in orde en Annie Peltenburg biedt de senioren altijd koffie met een lekkere koek aan. Afgelopen jaar heeft ze er ook voor gezorgd dat gymvereniging DOS gebruik kon maken van het complex van Argento. Door de coronamaatregelen konden zij niet in de gymzaal sporten. Annie Peltenburg coördineert de kantinebezetting en de inkoop van Argento en maakt de kantine wekelijks schoon. “Ze is een vrijwilliger die elke vereniging zich wenst”, aldus de burgemeester en wethouder.

De vrijwilligersorganisaties die in de prijzen zijn gevallen, ontvingen uit handen van burgemeester Roel Cazemier en wethouder Lavinja Sleeuwenhoek een cheque van duizend euro.

Speelweek Stolweek:
De jaarlijkse speelweek in Stolwijk werd dit jaar coronaproof aangepakt. De speelweek voor basisschoolleerlingen uit Stolwijk is met aanpassingen doorgegaan. Zo konden de jongeren toch met elkaar genieten na een periode van thuisonderwijs.

Deurbezoek met presentje en een praatje, Stichting Krimpenerwaard Intercultureel
Als je de Nederlandse taal niet of niet goed beheerst, dan kunnen veranderingen in het dagelijks leven je behoorlijk van je stuk brengen. Zeker in tijden van corona bleek deze doelgroep met veel angsten te leven. Een bezoekje van Krimpenerwaard Intercultureel met een presentje en een praatje op afstand, werd dan ook hartelijk ontvangen. Evenals de daaropvolgende kaartenacties.

Concerten Steunbetuiging Breeje Hendrick, Muziekvereniging Lekkerkerk
Support en steunbetuiging aan alle bewoners, mensen met een beperking en medewerkers van de Breeje Hendrick in Lekkerkerk. Dat heeft Concerten Steunbetuiging Breeje Hendrick voor elkaar gekregen. Met een muzikale begroeting op het centrale plein voor de ingang op 4 mei, 5 mei en Koningsdag, was er even afleiding in een periode waarin toegang tot verpleeghuizen zo goed als niet mogelijk was.

Kledinggroep Bergambacht
Ook in de gemeente Krimpenerwaard wonen veel mensen met een laag inkomen. Een aantal hiervan leeft in armoede. Dat zijn er tijdens de coronacrisis nog meer geworden. Kledinggroep Bergambacht deelt aan deze inwoners gratis kleding uit. Ook winkeliers die te maken hebben met de gevolgen van de coronacrisis kunnen bij Kledinggroep Bergambacht terecht.

Alternatief Straatwroeterskamp, Buurtvereniging Uitbreiding dorp
Het jaarlijkse Straatwroeterskamp in Bergambacht zou bijna niet doorgaan. Gelukkig vond de organisatie een manier waarop de 52e editie ‘coronaproof’ georganiseerd kon worden. Met activiteiten zoals ‘Heel BAB bakt pannenkoeken’, huttenbouwen en ‘BAB’ss got Talent’ wist men een glimlach op menig gezicht te toveren.

Coronahulp Haastrecht en Vlist
Een kaartje, tijdschrift, puzzel of ander klein presentje door de brievenbus. Coronahulp Haastrecht en Vlist liet de brievenbussen klepperen met een aardigheidje per post. Ook zette deze groep vrijwilligers een belteam op voor mensen die behoefte hadden aan praatje. Alles werd in het werk gesteld om eenzaamheid terug te dringen.

Taartje & Praatje-bezoek aan huis, seniorenactiviteiten De Dertienhuizen
Als lid van de Dertienhuizen in Krimpen aan de Lek, kon je zomaar een bezoekje verwachten van de vrijwilligers. Een taartje werd gebracht en voor een praatje werd gezorgd. Gewoon, om te vragen hoe het ging in die eenzame coronatijd.

Onderling verbonden in coronatijd, SWOK-midden Ammerstol
Een wekelijks telefoontje om te informeren hoe het gaat. Daarna een presentje als hart onder de riem. Langzaam konden activiteiten weer worden gestart, zoals de biljart en gymnastiek. Zelfs een mooie fietstocht en twee wandelingen volgden. Inmiddels worden de telefoontjes naar de senioren weer gepleegd door de vrijwilligers van SWOK-midden in Ammerstol. Hopelijk kunnen de activiteiten weer snel van start, SWOK-midden is er klaar voor.

Virtuele avondvierdaagse, Stichting SPOMUZA
Kijken naar wat wel kan. In Schoonhoven namen ze dat advies ter harte en organiseerden ze een virtuele avondvierdaagse. Via een app kon worden bijgehouden hoeveel kilometer er was afgelegd. Op de laatste avond werden de medailles ‘coronaproof’ uitgedeeld. Een groot succes.

Scoutinggroep Christiaan de Wet
In Ouderkerk aan de IJssel houdt de teamleiding van de scouting de jeugd wekelijks bezig met leuke activiteiten. Alles passend binnen de huidige coronamaatregelen. Zo kunnen kinderen juist nu in een veilige omgeving, met elkaar hun afleiding vinden.

TeleBakkie Krimpenerwaard, Stichting WON
Soms zijn de meest eenvoudige ideeën het meest effectief. Zo is in Krimpen aan de Lek en Ouderkerk aan den IJssel het ‘TeleBakkie’ ontstaan. Gewoon een ontmoeting via de telefoon. Een vrijwilliger start het gesprek en meerdere mensen kunnen tegelijk via hun eigen telefoon aan het gesprek deelnemen. Na deze succesvolle eerste bijeenkomsten wordt nu nagedacht om dit concept breder in de Krimpenerwaard uit te zetten.

Ondersteuning taalcursisten in coronatijden, Taalhuis Bibliotheek Krimpenerwaard
Het Taalhuis organiseert sinds 2015 activiteiten voor statushouders en autochtonen om de Nederlandse taal beter te spreken, lezen en schrijven. Juist in coronatijd hebben vrijwilligers zich enorm ingezet om het contact met deze doelgroep te behouden: via online lessen en activiteiten, maar ook telefonisch. Juist de doelgroep die het Taalhuis bedient, verdwijnt sneller in een isolement. Alle activiteiten werden erg gewaardeerd.

RTV Krimpenerwaard heeft uitgebreid verslag gemaakt van de uitreiking van de vrijwilligersprijzen. Deze reportage is binnenkort te bekijken via het YouTube-kanaal van RTV Krimpenerwaard en komende week in de televisie-uitzending.

Foto’s: Janet de Graas/RTV Krimpenerwaard/Facebook.

Dit bericht is 1959 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief