Archieven

Dit bericht is 793 keer gelezen

HAASTRECHT/VLIST – Watergids Marina neemt vrijdagmiddag 4 februari belangstellenden mee op de wandeling ‘1672’ langs het riviertje de Vlist. Dit maandelijkse waterwandelarrangement gaat door het inundatiegebied van de Oude Hollandse Waterlinie. Het is een van de vele activiteiten in het kader van het herdenkingsjaar van deze linie. Onderweg gaan de wandelaars ook voorbij de tientallen monumentale boerderijen en door het vogelrijke natuur-, recreatie- en waterbergingsgebied de Hooge Boezem.

Na een maaltijd bij Café de Vlist krijgen deelnemers op de Koeneschans de mogelijkheid terug in de tijd te gaan. Met hun mobiel in een virtual reality paal zie ze hoe het er in 1672 uitzag. Verderop zijn bezoeken gepland aan melkvee- en kaasboerderij Van Eijk met winkel, de molen met de langste wieken van Nederland en het Gemaal in Haastrecht, dat 150 jaar bestaat.

De zeven kilometer lange wandeling heet ‘1672’ en verwijst naar het Rampjaar, toen voor het eerst de Oude Hollandse Waterlinie werd toegepast. Laaggelegen land tot kniehoogte onder water zetten was toen, tot aan de komst van de vliegtuigen, hét wapen om binnenvallende legers tegen te kunnen houden. De Koeneschans was een strategische plek, vandaar dat de wandeling hier start. Onderweg vertelt Marina hoe dit inunderen in de praktijk ging en dankzij welke maatregelen we nu in dit lage polderland onder zeeniveau nog steeds kunnen blijven wonen, werken en vakantie houden.

Reserveren is noodzakelijk. De wandelaars verzamelen om 12.10 uur bij de bushalte in het centrum van Haastrecht. Het arrangement incl. lunch, versnaperingen en bezoeken duurt tot ongeveer 17.00 uur. Voor meer informatie en aanmelden: 06-30013037/ll.merla@planet.nl. Zie ook www.gemaalhaastrecht.nl/arrangementen.

Dit bericht is 793 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief