Archieven

Dit bericht is 2433 keer gelezen

SCHOONHOVEN – VVD-raadslid Marco Oudshoorn vraagt zich af wat er is gebeurd met het gietijzeren hekwerk rondom de Wilhelminaboom in Schoonhoven. Het monumentale object lijkt spoorloos.

Oudshoorn weet dat het hek enige jaren geleden door de gemeente of een aannemer is verwijderd. “Sindsdien is onduidelijk waar het hek is en in welke staat het verkeerd. Er doen de wildste geruchten de ronde: het hek zou onherstelbaar beschadigd zijn bij het vervoer of zelfs helemaal zoek.”

De boom staat aan de Kruispoortstraat in Schoonhoven, tegenover de Remonstrantsekerk, bij de ingang van het Springerpark.

In 1893 zijn schoolkinderen gaan sparen om bij de inhuldiging van prinses Wilhelmina tot koningin, een gietijzeren hek om de Koninginnenboom aan te bieden. In 1895 was het zover. Het hek werd geplaatst en feestelijk onthuld. Oudshoorn: “Een loden koker, in het funderingsmuurtje ingemetseld, is daar nog getuige van. Ruim 130 jaar heeft het hek, inmiddels gemeentelijk monument, daar gestaan.”

De Schoonhovense politicus heeft inmiddels aangeklopt bij het college van Krimpenerwaard, met de vraag of  de verantwoordelijk wethouder weet waar het hek is en in welke staat het zich bevindt.

Dit bericht is 2433 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief