Archieven

Dit bericht is 532 keer gelezen

Wat voor weer krijgen we?

Hier leest u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto:  Schaatsen, zoals hier op de ijsbaan van de IJsclub Stolwijk, zit er tot en met de eerste week van januari 2023 even niet meer in.

 

Verwachting Krimpenerwaard komende 5 dagen:

Op zondagavond 19.52 uur steeg de temperatuur boven het vriespunt en eindigde het vroege wintertje met een aantal dagen ijspret al was het uitkijken waar. Voorlopig kunnen we de schaatsen weer opbergen, want de komende dagen zal de hoge temperatuur opvallen in combinatie met behoorlijk wat regen en een stevige wind.

Vandaag, maandag, wordt het bij een matige zuidwestelijke wind 7 graden en valt er vooral in de ochtend regen. De middag zal iets vriendelijker verlopen met zelfs kans op een opklaring. In de loop van de avond nadert een nieuw neerslaggebied maar deze zal met name in de nacht en ochtend van dinsdag de nodige regen brengen. Dinsdag is de kans op opklaringen klein en valt er van tijd tot regen bij een verder opgelopen temperatuur tot maximaal 10 graden. In de nacht naar woensdag passeert er een koufront, waarachter iets meer ruimte is voor de zon op woensdag, terwijl de temperatuur iets daalt naar ongeveer 7 graden. Donderdag en vrijdag staan opnieuw in het teken van het passeren van een aantal regengebieden bij een aantrekkende wind waarmee wederom zachte lucht wordt aangevoerd. De middagtemperatuur schommelt rond de 10 graden. Zo is de aanloop naar de Kerst wisselvallig en vooral nat. Ook de beide Kerstdagen moeten we rekening houden met regen en te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De temperatuur gaat na Kerst iets dalen met zelfs in de nachten kans op een beetje vorst. Het is echter vooralsnog geen aanzet tot een nieuwe winterse periode.

 

Algemene weersituatie:

Terwijl een uitbraak van de Polar Vortex in het noorden van Amerika voor extreem koud weer zorgt, is bij ons de westcirculatie volledig hersteld. Onder aanvoering van de straalstroom op hoogte worden diepe depressies op de Atlantische Oceaan naar ons land getransporteerd. Een veelvoud van fronten en de daarbij behorende neerslag trekt stapsgewijs over ons land, waarbij de grootste windvelden ten noordwesten aan ons voorbij gaan. Een groot blokkerend hogedrukgebied boven Groenland is zich opnieuw aan het opbouwen maar blijft tot de kerst stationair. Na de kerstdagen laat 1 van de weermodellen dit hogedrukgebied uitzakken en zich versterken naar Scandinavië. Dit zorgt met name in Scandinavië voor een wederopstanding van het zeer koude weer, maar de positionering van het hogedrukgebied is nog niet overtuigend. Wat dit betekent op de lange termijn leest u verder.

 

Lange termijn:

 

Op de lange termijn in de periode vanaf 1 januari lijken wij op dit moment voornamelijk met een zuidwestelijke stroming te maken te hebben. Hogedruk beperkt zich tot hogere breedte en zorgt er weliswaar voor dat de straalstroom toch weer een meer zuidelijke koers gaat volgen, maar neemt het heft niet echt in handen. Licht wisselvallig met in de nacht kans op stralingsvorst lijkt voor de winterliefhebber voorlopig het maximaal haalbare. Met het uitzakken van de straalstroom en het afvlakken van de extreme koude in Noord-Amerika in de eerste week van januari ontstaat er echter toch weer een situatie dat de winter opnieuw een “aanval” kan voorbereiden. Uiteraard leest u de ontwikkeling in dit weerbericht.

Dit bericht is 532 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief