Archieven

Dit bericht is 1138 keer gelezen

Wat voor weer krijgen we?

Hier leest u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto:  Schaatsen op de Vlist? Misschien eerder dan je denkt. Koning Winter gaat in de aanval als Sinterklaas ons land verlaten heeft.

 

Verwachting Krimpenerwaard komende 5 dagen:

Vandaag komen we even in een duidelijke weersverbetering, ontstaan door een rug van hoge luchtdruk, waardoor met een dalende luchtbeweging de bewolking wat oplost. De temperatuur ligt zo rond de 11 graden en de kans op een bui is minimaal. Ook morgen kunnen we nog profiteren van het hoog en is er opnieuw ruimte voor opklaringen, hoewel we daar waarschijnlijk iets langer op moeten wachten, omdat de aangevoerde lucht wat vochtiger is en de zon eerst af moet rekenen met een laag stratus bewolking waar gelukkig geen regen uitvalt. De temperatuur heeft een graadje ingeleverd en blijft op 10 graden steken. In de loop van zaterdagmiddag neemt de bewolking toe op de nadering van een omvangrijk regengebied dat voor de zondag op het programma staat. Maandag kunnen we nog een paar buien verwachten maar is er gelukkig ook wat ruimte voor een opklaring. De temperatuur is iets gedaald tot maximum 8 graden. Vanaf dinsdag gaat de daling van temperatuur langzaam door en neemt de kans op mist, ook overdag toe, omdat we in een gebied komen met weinig beweging in de atmosfeer. Daarna ontstaat een zeer interessante situatie op de weerkaart. Lees verder bij de verwachting op lange termijn.

Algemene weersituatie:

Doordat het hogedrukgebied van de Azoren een probeert naar het noorden op te bouwen, blijven wij verwijderd van het onstuimige weer op de Atlantische Oceaan. Toch is de westelijke cyclonale stroming zo sterk dat fronten wel tot onze omgeving kunnen doordringen. Dit gaat echter de komende week volledig op de schop, want nadat het eerder genoemde hogedrukgebied zich heeft uitgebreid over Europa, ontstaat hieruit een zelfstandig hoog dat zich zeer sterk gaat maken boven Noordwest Rusland en Scandinavië. Het wordt versterkt door een hogedrukgebied dat zich vanuit Siberië westwaarts versterkt. Een echte winterbrenger met tegelijkertijd dalende luchtdruk boven het Middellandse Zeegebied zorgt voor een steeds duidelijker wordende oostelijke tot noordoostelijke stroming. Onderwijl probeert het Azorenhoog opnieuw een verbinding te maken, wat de winteraanval weer kan temperen, maar deze aansluiting lijkt op de nieuwste weerkaarten niet te lukken. Kortom een spannende ontwikkeling voor de schaatsliefhebber.

 

Lange termijn:

Voor het binnenvallen van de winter hangt alles af van de ontwikkeling en zelfstandigheid van het hogedrukgebied ten noordoosten van ons. Als dit als zelfstandig gebied op de weerkaart blijft, zal het bij ons steeds kouder worden. Hebben we vanaf 6 december voorzichtig wat lichte vorst te verwachten, kan dit rond 10 december al zijn uitgegroeid tot matige vorst met overdag een temperatuur van rond het vriespunt. De kansen voor een langdurige koude periode zijn behoorlijk groot, zeker omdat de straalstroom zich opnieuw naar het zuiden laat afbuigen en er vanuit Siberië steeds meer koude lucht naar West-Europa wordt gevoerd. Het is jammer dat het in Oost-Europa relatief zacht is geweest anders zou het hier veel sneller koud kunnen worden. Toch denk ik dat de verwachte weerkaarten van rond 11 december voldoende aanknopingspunten heeft om serieus rekening te houden met een serieuze WINTERAANVAL.

Update verwacht zaterdagmiddag 17.00 uur!

Dit bericht is 1138 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Weerbericht 25 november 2022 – Winteraanval op komst, vanaf 6 december opbouwende vorst!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief