Archieven

Dit bericht is 434 keer gelezen

 

Wat voor weer krijgen we?

Hier leest u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto:  Vochtige lucht zorgt in dit jaargetijde vaak voor mist.

 

Verwachting Krimpenerwaard komende 5 dagen:

Vandaag hebben we in eerste instantie een grijze massa boven ons hoofd hangen, maar kan er vanmiddag door het binnenstromen van iets drogere lucht toch een gaatje ontstaan voor een opklaring bij ongeveer 8 graden. Ook morgen starten we met bewolking en mist, maar ook dan ontstaan er in de middag wat gaten in de bewolking. Het blijft droog bij een temperatuur van circa 7 graden. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur naar beneden en blijft deze overdag onder de 5 graden. Wel is er overdag ruimte voor opklaringen bij een iets aantrekkende wind uit noordoostelijke richting. Er wordt dus vanaf vrijdag koudere lucht aangevoerd, maar de afkoeling wordt getemperd door opdringerige fronten vanuit het zuiden, waarbij warmere lucht op grotere hoogte tegen de koude lucht aan schurkt. Dit leidt tot neerslagvorming die door de lage temperaturen als sneeuw of natte sneeuw kan vallen. Doordat de temperatuur in de Krimpenerwaard boven het vriespunt ligt zal sneeuw overgaan in lichte regen. Ook zondag is er nog wat neerslag mogelijk en is het een koude dag met temperaturen net boven het vriespunt.

 

Algemene weersituatie:

Ondanks het grote hogedrukbolwerk ten noordoosten van ons en een opbouwend hoog boven Groenland hebben wij voornamelijk te maken met de restanten van oceaanstoringen die eenmaal boven Europa nauwelijks vooruitkomen en hun aanwezigheid met veel bewolking bij ons laten merken. Uit de bewolking valt slechts zo nu en dan een druppel, maar de hoge luchtvochtigheid zorgt vooral voor laaghangende bewolking en mist. Gelukkig komt er iets drogere lucht vanuit het noordoosten naderbij en ontstaan er vanaf vanmiddag wat gaten in de grijze massa. Toch is dit niet echt de voorbode van stabiel stralend weer, want vanuit het zuiden proberen storingen gevuld met zachtere lucht, die een zuidelijke koers hebben gevolgd, via Frankrijk naar het noorden te trekken. De luchtvochtigheid gaat vanaf vrijdag weer wat omhoog en de zachte lucht botst op de veel koudere lucht vanuit het noordoosten. Dit proces kan vanaf vrijdagmiddag wat winterse perikelen opleveren. Met name in Limburg en het oosten kan het een beetje wit worden. Ook in de Krimpenerwaard kan wat lichte sneeuw vallen. Zoals de kaarten er nu bij liggen, lijkt de zachtere stroming iets terrein te winnen, maar wordt deze in de loop van volgende week weer naar het zuiden geduwd. Of dit ook gaat lukken is nog maar de vraag, omdat het grote sturende hogedrukgebied iets te ver van ons verwijderd blijft.

Lange termijn:

Volgende week lijken we in eerste instantie weer met een iets stijgende temperatuur te maken te krijgen om aan het einde van de week flink te dalen met licht vorst in de Krimpenerwaard. Het “gevecht” tussen warme en koude lucht, aangevoerd door een nieuw opbouwend hogedrukgebied boven noordwest Rusland en een depressie ten zuidwesten van ons land gaat boven onze omgeving uitgevochten worden. Dat de luchtdruk stijgt boven Groenland en daardoor de straalstroom beïnvloed en er een geringere depressie activiteit zichtbaar is, betekent nog geen winst voor “Koning Winter”. Of de winteraanval slaagt is in mijn optiek afhankelijk van het vernieuwde hoog ten noordoosten van ons en derhalve niet zeker.

Dit bericht is 434 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief