Archieven

Dit bericht is 744 keer gelezen

 

Wat voor weer krijgen we?

Hier leest u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto:  De komende periode zal er waarschijnlijk regelmatig gestrooid gaan worden op de wegen in de Krimpenerwaard.

 

Verwachting Krimpenerwaard komende 5 dagen:

Het lijkt de komende dagen een beetje op aftellen, want zoals de kaarten er nu voor liggen zakken we iedere dag een beetje in temperatuur om aanstaande zaterdag met moeite boven het vriespunt uit te komen. De koudere lucht die wordt aangevoerd is vooral behoorlijk vochtig, waardoor de ruimte voor op opklaringen niet zo groot is. Toch zullen wij vandaag met een beetje geluk, lees instromen van iets drogere lucht, met name het tweede gedeelte van de ochtend wat opklaringen mogen verwachten. Bij maar weinig wind voelt de temperatuur van maximaal 6 graden niet echt koud. In de loop van de middag kan er een klein buitje ontstaan die in de Krimpenerwaard wat motregen kan geven. Ook in de avond en morgen overdag kan er zo nu en dan een klein buitje vallen maar blijft de neerslag hoeveelheid te verwaarlozen. Door een iets aantrekkende wind voelt het woensdag kouder aan dan vandaag terwijl de temperatuur vergelijkbaar is. Donderdagnacht passeert ons een koufront waarbij met name in de hogere luchtlagen koudere lucht wordt aangevoerd. Dit merken wij ook op de grond, want warmer dan 2 graden lijkt het niet te worden. Onder invloed van een toenemende neerslagactiviteit kan de regen ook in de Krimpenerwaard zo nu en dan gepaard gaan met wat natte sneeuw. De zon zullen wij waarschijnlijk op donderdag niet zien en ook op vrijdag is er dusdanig veel bewolking dat het bij een sporadische opklaring blijft. Het voelt dan waterkoud aan bij een temperatuur die nauwelijks boven het vriespunt komt. Ook zaterdag is het koud en blijft het mogelijk ook overdag onder nul. Toch zal dit anders aanvoelen, want dan mogen we juist wel behoorlijk wat zon verwachten. Het is dan ook de opmaat voor een koude nacht naar de zondag, wanneer het plaatselijk tot matige vorst kan komen.

Algemene weersituatie:

Na een lange tijd onder hoge luchtdruk te hebben gelegen, wordt het weer op dit moment bepaald door een aantal kleine storingen die via de Noordzee langs ons land trekken. Normaal gesproken levert dit zacht en wisselvallig weer op, maar doordat deze storingen vanuit het noorden gevoed worden met koude lucht die door een hogedrukgebied boven Groenland rechtstreeks uit het poolgebied naar beneden wordt getransporteerd spreken we van “vuil” winterweer. Vuil winterweer houdt in dat het weliswaar wisselvallig is maar wel met lage temperaturen, waarbij de neerslag een winters karakter kan hebben. Wanneer de wind over de Noordzee wordt gevoerd is het minder koud dan wanneer door een veranderende ligging van het gebied de wind over land wordt geblazen. Dit soort micro meteorologische bewegingen zijn op zo’n klein gebied als Nederland moeilijk te voorspellen. Voor de winterliefhebber is het een mooie bijkomstigheid dat vanaf het aanstaande weekend een retrograads bewegende depressie (van oost naar west) door een wegtrekkend hogedrukgebied wordt voorzien van zeer koude lucht uit Scandinavië en noordwest Rusland. Hierdoor blijft het begin volgende week even licht winteren met overdag temperaturen net boven het vriespunt en in de nacht en ochtend over het algemeen lichte vorst.

 

Lange termijn:

In de meteorologie is er geen als, maar wanneer er koude lucht voorradig had geweest in het oosten van Europa had ik nu slechts hoeven schrijven wanneer de vorstperiode is afgelopen. Na het komende weekend krijgen we een aantal dagen met licht winters weer die wordt veroorzaakt door storingen die door hun ligging voornamelijk koude lucht naar ons voeren. Dit is geen stabiele situatie maar er zijn meer winters die zo toch behoorlijk koud weer opleverden. Het ziet er echter naar uit dat de westcirculatie langzaam maar zeker beter ontwikkeld wordt, wat een einde aan een mogelijk winterscenario maakt. Vanaf donderdag 15 december gaat de temperatuur snel stijgen tot rond de +10 graden op de 16e, waarna wij overgeleverd worden aan het voor Nederland zo kenmerkende weer in de periode tot de Kerst.

Dit bericht is 744 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief