Archieven

Dit bericht is 539 keer gelezen

Wat voor weer krijgen we?

Hier leest u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto:  Komt er een polaire uitbraak of gooit warme lucht boven Europa roet in het eten van de schaatsliefhebber?

 

Verwachting Krimpenerwaard komende 5 dagen:

Voor deze zondag ziet het er allemaal grijs en vervelend uit. Laag hangende bewolking en regen staan op het programma. Het wordt veroorzaakt door een zogenaamd slepend front, dat ontstaat als een frontale zone die neerslag brengt door een golfbeweging vertraagd. Wanneer dan ook nog eens de wind precies op de lengterichting van het front staat komt het front vanuit het westen maar moeilijk vooruit. De windrichting is morgen zuidelijk dus blijft het front lang boven de Krimpenerwaard hangen. De neerslag uit dit front valt ook de eerste helft van maandag nog alvorens het aan het einde van maandagochtend langzaam voorbijtrekt. De temperatuur komt zowel zondag als maandag niet boven de 8 graden. De eerste serieuze opklaring is pas dinsdagmiddag te verwachten en dat in combinatie met aanvoer van zachte lucht geeft een maximumtemperatuur van 10 tot 11 graden. Dat is dan ook wel de laatste dag met dubbele positieve cijfers, want vanaf woensdag wordt het per dag een beetje kouder. Uiteraard heeft dit te maken met de windrichting die vanaf dinsdagavond gaat ruimen naar noordoost tot oost, zodat er wat drogere en koudere lucht wordt aangevoerd. Voor de winterliefhebber is het jammer dat er ten oosten van Nederland op dit moment nog weinig koude lucht voorradig is, zodat de afkoeling langzaam gaat. Met ook nog eens wat afgesnoerde warmere lucht boven Centraal Europa is het een ingewikkeld proces wat op gang moet komen om bij ons de winter zijn intrede te laten doen.  De winter gaat in mijn optiek nog steeds proberen de “koelkast” open te zetten. Hoe dit volgens de huidige weerkaarten zijn beslag moet krijgen, kunt u lezen bij de verwachting op lange termijn.

 

Algemene weersituatie:

In grote lijnen is de huidige drukverdeling en de verwachte drukverdeling op lange termijn niet veel veranderd t.o.v. de 24e. De kleine veranderingen in de opbouw van hogedruk en de ligging van de gebieden laten de balans nog steeds in het voordeel van de koude variant doorslaan. Hoe zit dit in elkaar?

Het hogedrukgebied der Azoren heeft met zijn verbinding over Centraal Europa een portie warme lucht in beweging gezet. Deze lucht word afgesnoerd boven Europa en komt vanuit het oosten rond 4 a 5 december met de stroming onze kant op. Daardoor gaat de temperatuur rond deze data ietsje omhoog, om vervolgens weer langzaam    te dalen als  koudere lucht uit Oost-Europa en Noordwest Rusland in beweging komt. De motor achter deze stroming is een zeer krachtige hogedrukcel die vanuit Siberië naar Scandinavië beweegt. Zoals in de korte termijn al aangegeven is het jammer dat er nog maar weinig koude ten oosten van ons land aanwezig is. Dat gebied moet eerst afkoelen waarna een oostelijke stroming dit kan meevoeren. De grote vraag is of het hogedrukgebied lang genoeg in stand blijft om de veel koudere lucht tot onze omgeving te brengen.

Lange termijn:

Zoals ik in mijn weerbericht van 25 november al schreef hangt alles af van de ontwikkeling en zelfstandigheid van het hogedrukgebied ten noordoosten van ons. Deze zelfstandigheid heeft een aantal randvoorwaarden, zoals een reservoir met koude lucht, hogedruk bij IJsland (=negatieve NAO-index) en daardoor een zuidelijke ligging van de straalstroom. Tel daarbij op dat er op dit moment in de hogere atmosfeer een snelle opwarming plaatsvindt boven Siberië (=Sudden Stratoperic Warming), waarvan steeds meer wordt aangenomen dat dit op het noordelijk halfrond zorgt voor veranderingen in het stromingspatroon en je hebt de ingrediënten voor een winter-inval. Voor de schaatsliefhebber is het hopen op een snelle afkoeling van Oost-Europa. De ontwikkeling kunt u lezen in het volgende weerbericht.

Verwachte update zondag 27 november om 20.30 uur.

Dit bericht is 539 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief