Archieven

Dit bericht is 3013 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL- Achter de voordeur van een voormalige kledingzaak aan de Kalverstraat wordt dezer dagen door een aantal vrijwilligsters hard gewerkt. Op minstens anderhalve meter van elkaar en met mondkapje op, zijn ze druk met het samenstellen van kerstpakketten en ‘hart onder de riem’-manden die hun weg vinden naar inwoners in de gehele Krimpenerwaard.

De goed gevulde manden en dozen gaan naar mensen die het echt nodig hebben. Naar eenzame ouderen of alleenstaanden en gezinnen die het met een beperkt budget moeten doen. “We leveren alleen op adressen als we weten dat de goederen meer dan welkom zijn omdat deze mensen niet in de gelegenheid zijn zichzelf eens te verwennen tijdens de feestdagen.”

De pakketten worden gevuld met onder meer levensmiddelen, kleding, verzorgingsproducten, babyspulletjes en speelgoed. Alles op maat samengesteld op basis van de gezinssituatie. De ontvangers worden geselecteerd door onder meer de welzijnsinstellingen, maatschappelijk werk, de Zonnebloem en kerkgenootschappen. Die weten vaak precies waaraan de meeste behoefte is en daar kunnen de samenstellers zich op richten.

De ingrediënten voor de geschenkpakketten zijn voornamelijk afkomstig van leden van het besloten Facebookplatform ‘Weggeefhoek Krimpenerwaard De Hoek’ waar ongeveer 7.500 leden elkaar ontmoeten om overbodig geworden spullen aan te bieden aan leden die iets nog wel kunnen gebruiken. Daar gaat geen geld in om. Voorwaarde is dat aangeboden goederen gratis worden weggegeven aan andere deelnemers binnen de groep. Het doel is tweeledig; mensen met een beperkt budget kunnen vaak mooie en nuttige dingen ‘scoren’ en nog prima bruikbare goederen krijgen een tweede leven in een dankbare omgeving. De weggeefhoek is een burgerinitiatief dat zeven jaar geleden ontstond en is een succes gebleken.

Op een oproep van de beheerders van de Facebookpagina om houdbare levensmiddelen en andere spullen te doneren voor de samenstelling van de kerstpakketten en ‘hart onder de riem’-manden werd massaal gereageerd. Van alle kanten kwamen de goederen binnen. Niet alleen van leden van het platform maar ook van winkeliers en andere inwoners van de twee gemeenten in de Krimpenerwaard. Het winkelpand aan de Kalverstraat en enkele andere opslagplaatsen staan daardoor zo goed als vol, maar de bedoeling is dat de meeste pakketten voor de Kerst zijn gevuld en afgeleverd. Daarmee zijn de vrijwilligsters niet klaar tot de volgende feestdagen, want de ‘hart onder de riem’-manden worden ook de rest van het jaar uitgereikt aan mensen die het door omstandigheden goed kunnen gebruiken.

“Door te helpen op momenten waarop het hard nodig is, ontmoeten we dankbare plaatsgenoten en ervaren wij keer op keer hoe belangrijk zorgen voor elkaar in de naaste omgeving kan zijn. We zijn er trots op dat in de Krimpenerwaard zoveel mensen belangeloos willen meedoen.”

Dit bericht is 3013 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief