Archieven

Dit bericht is 2868 keer gelezen

LEKKERKERK – Tegen een 64-jarige man uit Gouda is dinsdag een werkstraf van 240 uur geëist voor zijn aandeel in een dodelijk ongeval op de N210 bij Lekkerkerk. Het lukte de Gouwenaar eind 2018 niet om op tijd te remmen voor twee stilstaande auto’s voor hem. Hij botste er zelfs in volle vaart tegenop. Een jonge man en vrouw kwamen om het leven.

Aan het ongeval ging een verkeersruzie vooraf. Een 28-jarige bestuurder had kilometerslang als een opgefokt baasje een auto gevolgd, omdat die hem voor zijn gevoel te weinig ruimte had gegund bij het invoegen. Op de N210 haalde hij in en bracht zijn auto tot stilstand. Daarmee blokkeerde hij ook voor de andere auto de weg.

Op dat moment kwam de 64-jarige Gouwenaar vanaf een rotonde de N210 opgereden met zijn bestelbus, niet bewust van de levensgevaarlijke situatie zo’n 800 meter verderop: twee stilstaande auto’s op een weg waar het verkeer normaal 80 kilometer per uur mag. Het is ook ongeveer die snelheid waarmee hij op de auto van de slachtoffers botste.

Hoe tragisch en onverwacht de situatie ook geweest mag zijn, toch kan de Gouwenaar aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag worden verweten, aldus het Openbaar Ministerie. De Gouwenaar had zeker de laatste 500 meter tot de auto’s goed en vrij zicht. Uit de geschatte botssnelheid (tussen de 76 en 82 kilometer per uur) blijkt ook dat hij op het moment van de klap nog de maximum toegestane snelheid reed.

“Verdachte had de situatie kunnen zien en had daarop kunnen en moeten reageren”, zei de officier van justitie op zitting. “Ondanks dat verdachte deze uitkomst natuurlijk nooit heeft gewild, en hierin terecht is gekomen door andermans bizarre gedrag, valt ook hem toch een verwijt te maken. Het gaat duidelijk verder dan een moment van onoplettendheid.”

Naast de werkstraf van 240 uur heeft de officier van justitie de rechtbank ook gevraagd om de man ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden op te leggen plus en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 18 maanden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

De ruziezoeker die zijn auto op de provinciale weg stilzette, moest eerder al voor de rechter komen. Uiteindelijk volgde ook hoger beroep. Daarin is hij veroordeeld tot 42 maanden cel, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, en een rijontzegging voor de duur van vier jaar.

Dit bericht is 2868 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief